Rolul vitaminei A în corecta dezvoltare a copilului
Vitamina A are o importanţă majoră pentru buna funcţionare a organismului. Cele mai importante surse de vitamina A sunt uleiurile din ficat, laptele, gălbenuşul de ou, morcovii, spanacul, varza, caisele, tomatele şi portocalele.
Vitamina A îndeplineşte multiple funcţii pentru sănătatea organismului. Astfel, această vitamină intervine în sinteza unor proteine, ajută la creşterea celulară, ajută la creşterea oaselor şi dinţilor, are rol în apărarea imunitară şi previne apariţia cancerului.
Cele mai importante surse de vitamina A sunt uleiurile din ficat, laptele, gălbenuşul de ou, morcovii, spanacul, varza, caisele, tomatele, portocalele.
Deficitul de vitamina A se înâlneşte mai frecvent la copil între 1 şi 6 ani. Se cunosc mai multe situaţii care pot reduce absorbţia sau utilizarea vitaminei A:
- alimentaţia parenterală îndelungată fără suplimentare de vitamina A sau folosirea unor diete restrictive în alimente ce conţin vitamina A;
- boli digestive însoţite de diaree cronică (giardioza, fibroza chistică, sindromul de intestin scurt);
- obstrucţia căilor biliare, cu suprimarea participării sărurilor biliare la absorbţia grăsimilor şi a vitaminei A;
- boli pancreatice şi hepatice, interferând cu procesul de hidroliză şi stocare a vitaminei A;
Principalele semne ale deficitului de vitamina A sunt cele oculare. Scade vederea crepusculară până la orbirea nocturnă. În stadiul de carenţă severă se produce uscarea conjunctivei corneene. Se pot produce perforaţii ale corneei, pierderea cristalinului. Ochiul capătă structura unei mase gelatinoase cu pierderea definitivă a vederii.
În zilele noastre hipovitaminoza A este rar întâlnită, deoarece prin programe naţionale laptele praf şi zahărul au fost îmbogăţite cu vitamina A.
Însă, în dorinţa părinţilor de a-şi vitaminiza copilul poate să apară hipervitaminoza A, prin administrarea unor cantităţi mari de untură de peşte sau prin folosirea unor doze mari de polivitamine care conţin doze exagerate de vitamina A.
Manifestările ce apar în forma acută de hipervitaminoză A sunt: hidrocefalie tranzitorie, apariţia vărsăturilor, semne ce dispar după 72 de ore de la întreruperea administrării de vitamina A.
În forma cronică de hipervitaminoză A apar dureri abdominale, vărsături, oboseală, ameţeli, cefalee, iritabilitate, transpiraţie nocturnă, căderea părului, fragilitatea unghiilor. Tegumentele sunt aspre, uscate, cu descuamaţii şi hiperpigmentări. Se mai notează hepatosplenomegalie, dureri articulare sau oprirea creşterii prin închiderea prematură a epifizelor.
În hipervitaminoza A unicul tratament constă în suprimarea vitaminei A.
Sughițul – interviu cu dr. Nicoleta Dimitriu
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro