Rugăciune și binecuvântare la hramul istoric al Catedralei Mitropolitane din Iași

Arhiepiscopia Iaşilor

Rugăciune și binecuvântare la hramul istoric al Catedralei Mitropolitane din Iași

Catedrala Mitropolitană din Iași și-a sărbătorit astăzi hramul istoric, Praznicul Întâmpinării Domnului Iisus Hristos. Cu această ocazie, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie împreună de trei ierarhi ai Bisericii noastre, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Numeroși credincioși s-au rugat de praznicul Întâmpinării Domnului la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, care şi-a prăznuit hramul istoric. Slujba Sfintei Liturghii în ziua slăvitului praznic al Întâmpinării Domnului a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroși credincioşi veniţi din toată Moldova.

Alături de IPS Mitropolit Teofan, la hramul catedralei ieşene au slujit și Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corurile reunite ale asociațiilor ATOR și ASCOR Iași.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Părinte Ignatie a rostit un cuvânt de învățătură despre dorul de Dumnezeu:

Ni se spune că Dreptul Simeon, un om temător de Dumnezeu, aștepta mângâierea lui Israil. Verbul cheie este a aștepta. Ce a simțit Dreptul Simeon? Acest om îl aștepta pe Mesia. Însă nu era o așteptare comună, ci una plină de dor. Să ne fie dor de Dumnezeu. Să avem dorul acela pe care îl are îndrăgostitul, ca să folosesc sintagma Sfântului Ioan Scărarul, îndrăgostitul nebun față de iubita sa. Și dacă noi vom avea un asemenea dor, avem și răbdare, știm ce însemnă și așteptare, știm ce înseamnă și înțelepciune și știm ce înseamnă să ne dăruim integral lui Dumnezeu. 

În cadrul slujbei de astăzi, tânărul Petru Cernat a fost hirotonit diacon pe seama capelei Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. Petru Cernat este asistent universitar la Catedra de Morală și Bioetică în cadrul aceleiași instituții de învățământ.

De asemenea, IPS Teofan a hirotesit întru protosinghel pe Ieromonahul Ioan Coșeru, preot slujitor la Catedrala Mitropolitană din Iași.

La final, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a adresat un cuvânt de recunoștință ierarhilor şi preoţilor care au slujit la hramul Catedralei și a explicat care este însemnătatea sărbătorii Întâmpinării Domnului:

Sărbătoarea Întâmpinarea Domnului mărturisește și despre starea lăuntrică a omului lui Dumnezeu care așteaptă prezența lui Dumnezeu în viața lui, cu bucurie și împlinire sufletească, atingând sensul cel adevărat al existenței sale pe acest pământ și în eternitate. Sărbătoarea Întâmpinarea Domnului mărturisește despre setea și foamea omului după Dumnezeu. Sărbătoarea Întâmpinarea Domnului mărturisește despre apartenența noastră la neamul lui Dumnezeu. Sărbătoarea Întâmpinarea Domnului nostru Iisus Hristos mărturisește despre candela iubirii lui Dumnezeu, prezența lui Dumnezeu în viața noastră ca o lumină călăuzitoare prin această lume, spre taina Împărăției Cerurilor. Sărbătoarea Întâmpinarea Domnului mărturisește despre necestitatea ca omul să își ritmeze pașii săi după pasul lui Dumnezeu.

Scurt istoric

„Maica bisericilor moldave”, actuala Catedrală Mitropolitană din Iaşi este o construcţie monumentală din veacul al XIX-lea, ridicată pe locul unde s-au aflat două biserici mai vechi: Biserica Albă (sec. XV) şi Biserica Stratenia (sec. XVII), cea din urmă dărâmată special pentru a se face loc noului locaş de cult, mult mai mare şi încăpător. Hramul actualei Catedrale Mitropolitane, Întâmpinarea Domnului, fost preluat de la Biserica Stratenia. Decretul de întemeiere al sfântului locaş este semnat de domnitorul Ioan Sandu Sturdza din anul 1826, însă construcţia propriu-zisă se datorează Mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei. Lucrările au început în anul 1833 și s-a lucrat intens până în anul 1841, însă în 1842 Mitropolitul Veniamin a fost silit să se retragă din scaun şi lucrările au fost întrerupte. Totodată, au apărut probleme serioase în legătură cu rezistenţa turlei, din pricina greutăţii cupolei centrale de mari dimensiuni, la data de 23 mai 1857 bolta centrală s-a prăbușit, biserica rămânând într-o stare precară. La stăruinţele Mitropolitului Iosif Naniescu, autorităţile hotărăsc reluarea lucrărilor. La 15 aprilie 1880 s-a pus cea de-a doua piatră de temelie, iar la data de 23 aprilie 1887, catedrală a fost sfințită.

(Foto) Catedrala Mitropolitană din Iași, în haine de sărbătoare: Sfânta Liturghie de praznicul Întâmpinării Domnului 2024

(Video) O așteptare cu dor de Dumnezeu – predica PS Ignatie la ziua Întâmpinării Domnului

(Video) Rugăciune și binecuvântare la hramul istoric al Catedralei Mitropolitane din Iași

(Video) IPS Teofan: „Sărbătoarea de azi mărturisește despre setea și foamea omului după Dumnezeu”

Citește despre: