Să nu cauți „jumătatea perfectă”, ci persoana compatibilă
Realitatea este că există probabil numeroase persoane în această lume cu care aţi putea avea o căsnicie fericită şi durabilă. Unii oameni nu sunt foarte flexibili în ceea ce priveşte caracterul şi relaţiile lor şi pot exista doar câteva persoane cu care pot crea o astfel de relaţie. Alţi oameni sunt mult mai flexibili şi ar putea avea o căsnicie fericită cu oricare dintre zecile de mii de potenţiali parteneri. Deci, când vorbim de compatibilitate, spunem: „În acest fel găsiţi o altă persoană cu care, mai mult decât cu celelalte alte persoane, puteţi să vă împărtăşiţi viaţa şi să aveţi o căsnicie de succes”.
Abordarea pe care o sugerăm pentru a descoperi daca sunteţi compatibil cu partenerul dumneavoastră poate părea puţin prea logică sau prea lipsită de sentimente pentru unii. Nu negăm importanţa emoţiilor şi a iubirii romantice pentru celălalt, dar sugerăm că doar astfel de emoţii nu ar putea forma cea mai bună fundaţie pentru o relaţie ce va dura o viaţă întreagă. De fapt, dacă emoţiile sunt foarte puternice, ele chiar vă pot face să nu vedeţi că nu sunteţi potriviţi unul pentru celălalt în câteva aspecte foarte serioase.
Desigur, prin natura lor, emoţiile puternice nu pot dura pentru totdeauna, asemenea unui foc violent care arde repede tot combustibilul şi se stinge. Odată ce acest lucru s-a întâmplat, dacă nu există altceva care să vă ţină împreună relaţia va începe să devină ca o închisoare. Prin urmare, este important să vă gândiţi serios dacă dumneavoastră şi partenerul dumneavoastră sunteţi compatibili.
Dar ce înseamnă acest lucru de fapt? Trebuie să introducem două concepte importante înainte de a ajunge la miezul problemei despre cum să aflaţi dacă sunteţi compatibil cu cineva. Primul este ceea ce înseamnă o „căsnicie reuşită”, iar al doilea este ceea ce înseamnă „compatibilitatea” în sine.
În primul rând, ce face ca o căsnicie să fie reuşită? Nu credem că există un singur răspuns la această întrebare, care se aplică fiecărui cuplu. Pe măsură ce parcurgeţi discuţia de mai jos despre compatibilitate, veţi realiza (dacă nu aţi făcut deja acest lucru) că succesul în viaţă înseamnă ceva diferit pentru fiecare persoană. Pentru că fiecare dintre noi are o personalitate unică, fiecare dintre noi simte, de asemenea, că are succes în diferite circumstanţe. Pentru unii, atingerea obiectivelor în cariera lor este de o importanţă capitală; pentru alţii, a fi o persoană bună, amabilă şi decentă, indiferent de succesul carierei, este tot ce trebuie.
Trebuie să reflectați cu atenție la ceea ce înseamnă succesul în căsnicie pentru dumneavoastră şi ce înseamnă pentru partenerul dumneavoastră şi să aflaţi dacă modalităţile prin care definiţi succesul în căsnicie se potrivesc sau nu. O modalitate de a realiza acest lucru este să întrebaţi cum v-ar plăcea, în mod ideal, să vă vedeţi, de exemplu, peste cincizeci de ani. Când atingeţi această vârstă împreună şi vă uitaţi înapoi la căsnicia voastră, care sunt lucrurile care vă vor face să exclamaţi: „Ah, a fost o căsnicie grozavă!”.
Din punct de vedere creştin există, desigur, anumite lucruri care sperăm că vor caracteriza cei cincizeci de ani de căsnicie, cum ar fi iubirea necondiţionată, smerenia, unitatea, sinceritatea ş.a.m.d. Aceste lucruri nu înseamnă numai că aveți o căsnicie bună, ci și că sunteți un creştin adevărat. Însă, trebuie să vă întrebaţi, de asemenea, despre lucrurile particulare de care vă pasă, la care visaţi şi speraţi ca individualităţi în căsnicie.
Acele caracteristici creştine generale ale unei căsnicii reuşite ne spun, de asemenea, ceva important cu privire la natura compatibilităţii, al doilea concept important. În mass-media plină de romantism a zilelor noastre, există o convingere subconştientă predominantă potrivit căreia fiecare individ din această lume are doar o singură persoană specială cu care este destinată să fie pentru tot restul vieţii lui. Filmele menite să îţi stoarcă lacrimile înfăţişează două persoane care luptă împotriva lumii, depăşind toate obstacolele pentru a-şi găsi partenerul perfect. Deci, să fim foarte bine înţeleşi că în nici un caz nu vrem să sugerăm că, dintre toate persoanele din lume, există un singur partener cu care puteţi avea o căsnicie lungă şi fericită.
Realitatea este că există probabil numeroase persoane în această lume cu care aţi putea avea o căsnicie fericită şi durabilă. Unii oameni nu sunt foarte flexibili în ceea ce priveşte caracterul şi relaţiile lor şi pot exista doar câteva persoane cu care pot crea o astfel de relaţie. Alţi oameni sunt mult mai flexibili şi ar putea avea o căsnicie fericită cu oricare dintre miile, poate zecile de mii de potenţiali parteneri. Deci, când vorbim de compatibilitate, nu spunem: „în acest fel găsiţi acea persoană specială cu care puteţi avea o căsnicie de succes”. Mai degrabă, spunem: „în acest fel găsiţi o altă persoană cu care, mai mult decât cu celelalte alte persoane, puteţi să vă împărtăşiţi viaţa şi să aveţi o căsnicie de succes”.
De ce trebuie să reflectăm la aceste concepte importante? Pentru că unii îşi petrec toată viaţa în căutarea „unei persoane perfecte” şi nu găsesc niciodată un soţ, spre marea lor dezamăgire inutilă şi singurătatea lor veşnică. Am vrea să vă ajutăm să evitaţi acea situaţie. În plus, având acea viziune idilică şi romantică asupra partenerului dumneavoastră, uneori, înseamnă să cereţi prea mult de la o fiinţă umană slabă şi imperfectă, ca să nu mai vorbim de relaţia dintre două fiinţe umane slabe şi imperfecte. Având acel tip de viziune idealistă, vă programaţi pentru eşec – căutând o fantezie care nu poate exista niciodată în această lume căzută. Aceasta poate duce numai la amărăciune şi deziluzie.
Nici acest ideal romantic al „unei persoane perfecte şi speciale” nu face parte din viziunea creştină asupra căsătoriei. De fapt, în cazul în care căsnicia este despre practicarea dragostei asemenea lui Hristos, atunci acest lucru presupune a iubi pe cineva tocmai în acele momente în care el este cel mai puţin vrednic de a fi iubit, a fi alături de cineva atunci când nu obţineţi nimic din asta şi a găsi şi a îmbrăţişa frumuseţea dintr-o persoană, atunci când aceasta este cel mai puţin frumoasă. Căsnicia înseamnă să vă dăruiţi soţiei dumneavoastră, în ciuda imperfecţiunilor voastre, şi să deveniţi o persoană mai bună şi un creştin mai bun – prin această dăruire auto-jertfitoare. Acesta este un lucru dificil de realizat, la fel de dificil (şi de necesar), precum a învăţa să respiraţi în momentul naşterii.
(Pr. Antonios Kaldas, Ireni Attia, Doi devin una: ghid creștin ortodox pentru logodnă și căsnicie, Editura Doxologia, Iași, 2020, pp. 44-47)
Îți mai recomandăm și: „Ne iubim” nu înseamnă întotdeauna și că „ne potrivim”
Mi-am înșelat soția, dar vreau să ne împăcăm. Cum să procedez?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro