Să nu neglijăm spovedania

Cuvinte duhovnicești

Să nu neglijăm spovedania

    • Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Multa rugăciune pe care o citește preotul are harul Sfântului Duh de la Dumnezeu, că așa a dat bunul Părinte Ceresc ca să se ierte mărunțișurile pe care le-ai avut.

Nu trebuie neglijată spovedania.

Nu, nu, sigur... Și să nu îndrăznească cineva vreodată să se ducă să se împărtășească fără să se spovedească. Multa rugăciune pe care o citește preotul are harul Sfântului Duh de la Dumnezeu, că așa a dat bunul Părinte Ceresc ca să se ierte mărunțișurile pe care le-ai avut. Spui ce păcate ai mai avut, ce-ți mai aduci tu aminte și așa te apropii de dumnezeieștile Taine. Că foc arzător sunt Sfintele Taine, care ard toate păcatele, toate fărădelegile și toate gândurile cele rele, dar dacă ești cu nebăgare de seamă există primejdia să te mai ardă și pe tine.

De aceea zice Sfântul Apostol Pavel: „Să se ispitească omul și așa să se apropie de Sfintele Taine, că de aceea mulți dintre voi sunt bolnavi, mulți suferă, fiindcă se apropie de Sfintele Taine fără pregătire”. Nu e nimeni vrednic să se împărtășească cu Sfintele Taine, că acolo e Dumnezeu, Iisus Hristos, dar cât e în puterea omenească și cât ne permit Sfintele Canoane ale Bisericii, să ne osârduim să fim aproape.

(Starețul Dionisie – Duhovnicul de la Sfântul Munte Athos, Editura Prodromos, 2009, pp.178-179)