Apele minerale de la Nicolina, în tratamente la domiciliu

Stil de viaţă

Apele minerale de la Nicolina, în tratamente la domiciliu

    • Apele minerale de la Nicolina, în tratamente la domiciliu
      Apele minerale de la Nicolina, în tratamente la domiciliu

      Apele minerale de la Nicolina, în tratamente la domiciliu

Apele minerale de la Băile Nicolina sunt ape sulfuroase, sulfatate, bicarbonatate sodic, cu o mineralizare totală în jur de 16 g/l, similare, din acest punct de vedere, cu unele izvoare de la Herculane sau Mangalia. Din păcate, doar 10% dintre locuitorii Iaşului frecventează Băile Nicolina, preferând să se trateze în continuare cu medicamente de sinteză, în detrimentul acestor surse naturale cu proprietăţi terapeutice de excepţie.

Apa minerală de la Nicolina este o apă sterilă, cu o temperatură constantă de 190C, un debit important, ce erupe cu presiune la suprafaţă pe sondele forate în zona gării Nicolina.

Aceste surse de apă au fost descoperite între anii 1950-1953, când, la insistenţele doctorului Vlad Bejan (n.r. cunoscut reumatolog, supranumit „Părintele Băilor Nicolina“), ministrul Petrolului şi geologiei din acea vreme, acad. George Macovei, a cedat spre cercetare şi folosinţă medicală sonda de pe actuala plajă Nicolina. În lumea plină cu stuf şi ierburi, de vizavi de gara Nicolina, apa minerală ce curgea zi şi noapte făcea din pământul locului, doar  în câteva luni, nu în ani de zile, ca la Teghirghiol, Amaras sau Lacul Sărat, un nămol negru şi unsuros ca păcura. Utilizând acel nămol, oamenii au constatat că scăpau în câteva zile de dureri musculare.

Constatând aceste efecte, în anii 1960 a fost amenajată plaja de la Nicolina, apoi s-a construit Policlinica Balneară Nicolina, Sanatoriul UNCAP şi Spitalul de Recuperare.

Cu apa sulfuroasă de la Nicolina se pot face astăzi aplicaţii locale, la domiciliu, fiind indicată în boli reumatologice (periartrite, artroze, mialgii, tendinite posttraumatice), dermatologice (supuraţii, ulcere varicoase, micoze, psoriazis), în alergologie (alergii cutanate şi respiratorii), în neurologie (nevralgii, nevrite), în boli vasculare (arterite, flebite, în stadii incipiente), în afecţiuni ORL şi bucodentare (sinuzite, faringite, amigdalite cronice, stomatite, gingivite, parodontite), în boli respiratorii (traheobronşite cronice, fibroze pulmonare, alergii respiratorii) şi digestive (colecistite, gastrite hipoacide, colite).

Moduri de utilizare

- compresele, ca şi cele cu spirt, oţet, apă rece, se fac cu o pânză din bumbac cât o batistă, înmuiată în apă minerală, la temperatura camerei, stoarsă. Se recomandă pentru afecţiuni reumatologice, dermatologice, alergii, boli vasculare, boli neurologice. Se acoperă cu un prosop mai mare decât compresa şi se lasă 15-30 de minute. Se repetă zilnic 14-18 zile;

- gargara şi spălăturile nazale şi bucale - dintr-o cană cu 250 ml apă minerală, la temperatura camerei, se ia o gură de apă, care se barbotează printre dinţi şi se face gargară câte un minut. Apoi se ia o gură nouă de apă şi se repetă manevra 15-20 de minute. Pentru spălăturile nazale, se pune apă minerală în pumn, se trage din ea pe nas şi se scuipă pe gură. Se poate alterna cu gargara. Sunt indicate în bolile ORL şi în afecţiunile bucodentare;

- aerosolii - într-o cratiţă cu gura mai largă se fierb 3-4 l de apă. Când dă în clocot, se pune pe marginea mesei, se toarnă 250 ml apă minerală (o cană), se pune un prosop pe cap, care acoperă şi cratiţa. Se respiră lent deasupra aburului 15-20 de minute. Se repetă zilnic, 14-18 zile. Se recomandă pentru bolile respiratorii;

- cura internă (de băut): modul de consumare a apei minerale, rece sau caldă, cel de administrare (înainte sau după masă), cum se înghite, ce cantitate şi în ce diluţie, de câte ori pe zi, pentru ce durată de timp - sunt variabile ce depind de boala, stadiul clinic şi capacitatea bolnavului de a respecta recomandarea medicului prescriptor.

Apa minerală poate fi procurată direct de la Baza de tratament Nicolina şi poate fi folosită 3-6 luni, în vase de sticlă sau plastic, închise ermetic şi învelite în hârtie, pentru protejare de lumină, chiar dacă i se schimbă culoarea şi apar „funigei“ negri de precipitare.

Citește despre: