Sărbătoarea Sfintelor Paști, la Catedrala Mitropolitană din Iași

Arhiepiscopia Iaşilor

Sărbătoarea Sfintelor Paști, la Catedrala Mitropolitană din Iași

În Duminica Paștilor, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit slujba Învierii alături de un sobor de preoți şi diaconi, la Catedrala Mitropolitană din Iași. Înaltpreasfinția Sa a oferit credincioșilor prezenți Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim, adresându-le apoi salutul pascal: „Hristos a înviat!”.

Cel mai mare praznic al creștinătății a fost serbat la Catedrala Mitropolitană din Iași de mii de credincioși. Lumina Sfântă, adusă de la Ierusalim, a fost împărțită celor prezenți de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Slujba Utreniei și Sfânta Liturghie au fost oficiate, apoi, pe esplanada din fața Catedralei Mitropolitane.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a adus în atenția credincioșilor prezenți aspecte legate de marea sărbătoare prăznuită astăzi:

Hristos Domnul a murit și a înviat pentru a purta în sine suferința noastră, a tuturor. În orice încercare ne aflăm, în orice ispită suntem, orice se suferință care se aruncă asupra noastră, toate sunt duse de noi, dar împreună cu Hristos Domnul. Chemarea Bisericii în această noapte este chemarea lui Hristos adresată după Înviere femeilor purtătoare de mir și apostolilor: „Nu vă temeți! Pace vouă! Bucurați-vă!”.
De ce, oare, să ne bucurăm în această noapte? Ne bucurăm în această noapte pentru că Învierea Domnului Hristos ne arată că moartea nu are ultimul cuvânt. Acolo unde este înviere, nu mai este moarte. Acolo unde este înviere, nu mai este deznădejde. Acolo unde este înviere, nu mai este tristețe. Acolo unde este înviere, nu mai este lipsă de sens, de adâncime, de cuprindere și de înălțime. Acolo unde este înviere, avem totul: lumină, pace, sens, binecuvântare și dragoste.

Din Duminica Învierii, Biserica Ortodoxă intră într-o nouă perioadă a anului bisericesc, cea a Penticostarului, un răstimp al bucuriei și al comuniunii. Începând cu Săptămâna Luminată și până la Înălțarea Domnului, credincioşii mărturisesc bucuria pascală, salutându-se prin cuvintele „Hristos a înviat! - Adevărat a înviat!”.

(Video) IPS Teofan: „Acolo unde este Înviere, avem totul: lumină, pace, sens și binecuvântare”

(Foto) Slujba Învierii Domnului la Catedrala Mitropolitană din Iași – 2024

Citește despre: