Biserica Sfântul Nicolae „a Bătătorilor” – Ioannina, Grecia
Biserica Sfântul Nicolae „a Bătătorilor” se află pe țărmul nordic al lacului Pamvotida, în Ioannina, în apropiere de Limnopoula.
Construită lângă drumul ce duce spre Perama și, în vechime, spre centrul regiunii Zagora și Kalpaki, Biserica „Sfântul Nicolae” a primit numele de „a Bătătorilor” deoarece acolo, începând cu luna mai și continuând toată vara, femeile din oraș își spălau cuverturile grele de iarnă, din lână, dar și covoarele în apa lacului Pamvotida. Le băteau pe pietre (plăci) cu „bătători”, niște unelte de lucru speciale pentru treaba aceasta. În zilele noastre, biserica s-a unit cu cimitirul și cu drumul foarte circulat, încât nimeni nu poate să-și imagineze peisajul acela vechi de până acum câteva decenii.
Nu se cunoaște anul când a fost construită prima dată această biserică, însă ea exista înainte de revolta lui Dionisie Filozoful (1611). Biserica a fost incendiată în anul 1820, în atacurile lui Hurşid Mehmed Pașa împotriva lui Ali Pașa și a rămas ruină până la reconstrucția ei din 1843.
Mărturii scrise despre biserica Bătătorilor
Mărturiile scrise menționează aşezământul ca paraclis și biserică de suburbie, care delimitează tranșeul lui Boemund. Acesta începea de la biserica Sfântul Nicolae „a Bătătorilor”, incluzând biserica „înăuntru fortăreței”, care se întindea până la cele mai extinse limite ale orașului Ioannina.
Panaghiotis Aravantinos, în „Cronografia Epirului” (1856), menționează biserica Sfântul Nicolae „a Bătătorilor” ca una dintre bisericile care a rezistat în fața diverselor catastrofe abătute asupra orașului, din timpul cuceririi de către turci (1430) și a evacuării creștinilor din cetat,e prin revoluția episcopului de Trikala, Dionisie Filozoful, în 1611.
Spiridon Lambros, în „Pagini din istoria Ioanninei”, menționează că în biserica aceasta au fost întemnițate 18 femei, împreună cu Kira Frosini (după cum a devenit cunoscută Eufrosina Vasiliou, n. trad): „Era seara zilei de 21 ianuarie 1801... Cele 18 femei au fost transportate spre țărmul lacului, dar neexistând barcagii în acel timp, au fost transportate în paraclisul Sfântului Nicolae unde au rămas întemnițate până la sfârșitul zilei următoare...”.
Rol istoric în eliberarea de sub stăpânirea otomană
Biserica a mai fost folosită și drept comandament al sulioților de către Notis Botsaris împotriva lui Ali Pașa, lucru care se adeverește și din inscripția de pe zidul bisericii. Biserica a ars atunci și a fost reconstruită de către Nousia (Ioannis) Hrisos, în martie 1843.
În această biserică s-a căsătorit ocrotitorul Ioaninei, Sfântul Gheorghe Noul Martir, cu soția sa Elena, după cum scrie Dimitrios Salamangas în cartea Sfântul Gheorghe, Noul Martir din Ioannina: „Așadar, în aceeași săptămână când au fost logodiți, fără multe formalități și întârzieri, în biserica Sfântul Nicolae „a Bătătorilor”, din afara orașului, într-o emoționantă așteptare a creștinilor care urmăreau Taina, din buzele aceluiași Părinte Nicolae care i-a logodit, se auzeau cuvintele extraordinare: «Se cunună robul lui Dumnezeu Gheorghe»...”
Cu puțin timp înaintea eliberării orașului, în 1912, în biserica Sfântul Nicolae se aduna armament adus pe lac. Se spunea că armamentul era transportat de ciobani, înfășurat în cojoacele lor. Sub pretextul reparației acoperișului, gineceul bisericii a fost placat cu lemn şi transformat într-un adevărat arsenal.
Patrimoniu de mare valoare
În această biserică se păstrează mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului. Racla din argint a fost lucrată în 1784 de către argintarul Nicolae Pontikis, din Kalavrita.
O binecuvântare aleasă o constituie, de asemenea, și Sfintele Moaște al Sfântului Gheorghe, Noul Martir din Ioannina, precum și Moaștele Sfinților Gheorghe, purtătorul de biruință, Chiric, Pantelimon și Trifon.
Demnă de admirat este catapeteasma bisericii, sculptată în lemn, în care există icoane contemporane, asemănătoare picturii interioare. Icoana mare a Sfinților Trei Ierarhi, aflată în partea stângă a catapetesmei, constituie lucrarea pictorului Teodosie din Ioannina.
Astăzi, biserica funcționează ca parohie și biserică de cimitir a orașului Ioannina.
Date de contact
Adresă: Ioannina 454 45, Grecia
Telefon: +30 26510 22 234
Site: eiskopanous.blogspot.gr
Mănăstirea Bistrița – Vâlcea
Mănăstirea Dumbrăvele
Traducere și adaptare:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro