Schitul Sfântului Ioan Înaintemergătorul – Valaam
La patru kilometri de Mănăstirea Valaam, ca o uriașă stâncă abruptă se ridică pe lac insula Înaintemergătorului, împrejmuită din toate părțile de o pădure înaltă.
În secolele XV şi XVI, pe insulele Valaamului şi între hotarele Kareliei se aflau până la 12 schituri ce se găseau sub ocârmuirea duhovnicească a egumenului de la Valaam. Încă de atunci a existat un schit şi pe insula Sernicean (Călugărească), astăzi a Înaintemergătorului.
În anul 1855 pe Insula Călugărească s-au construit un paraclis mic cu hramul Sfântului Ioan Înaintemergătorul şi o căsuţă pustnicească. De atunci Sernicean a început să se numească Insula Înaintemergătorului. Trei ani mai târziu acest paraclis a fost înlocuit de o veche biserică de lemn adusă de la Mănăstirea Vasiliev. Această biserică cu hramul Sfântului Ioan Botezătorul a fost sfinţită de mitropolitul Grigorie pe 20 iunie 1858.
Biserica este mică, având o singură cupolă şi clopotniţa care se înalţă deasupra ei; cupola este îmbrăcată în fier alb; crucile sunt de aramă, aurite. Interiorul ei este foarte simplu şi, în acelaşi timp, elegant: iconostasul din lemn de pin sculptat şi pereţii nu sunt împodobiţi cu pictură. În biserică se păstrează mai multe icoane vechi, unele dintre ele fiind cunoscute ca făcătoare de minuni.
Clopotniţa bisericii este împodobită, printre celelalte clopote, de clopotul mănăstiresc vechi din timpul lui Boris Teodorovici Godunov, care a fost adus înapoi din Ladoga Nouă în anul 1858 de egumenul Damaschin.
La demisolul bisericii Sfântului Ioan Înaintemergătorul s-a amenajat un paraclis de iarnă cu hramul Sfinţilor Trei Ierarhi. Paraclisul a fost sfinţit pe 30 ianuarie 1860 şi reparat în primăvara anului 1895. Icoanele sunt realizate în chip deosebit de pictorul Peşehonov.
În partea de apus a insulei, lângă o coastă abruptă, se înalţă o cruce mare de granit. Pe panta sudică, dincolo de gardul negru de lemn al bisericii şi în jurul colinei pe care se înalţă biserica, se întinde drumul către chei; mai departe de drum se ajunge în adâncimea pădurii de-a lungul întregii insule.
Între slujbe, mica obşte a Schitului Înaintemergătorului vara se ocupă cu grădinăritul şi pomicultura, iar iarna – cu tăiatul lemnelor de foc şi altele.
Mănăstirea Sfântul Pavel – Pelerinajul părintelui Cleopa la Athos
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro