Mănăstirea Kato Xenia – Grecia
Mănăstirea Kato Xenia se află în apropierea oraşului Almyros din Grecia. Mănăstirea adăposteşte icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Străina” (Panaghia Xenia) şi o parte din Brâul Maicii Domnului.
Mănăstirea Kato Xenia a fost întemeiată în timpul împăratului bizantin Andronic al II-lea Paleologul, ca metoc al Mănăstirii Ano Xenias. Numele Mănăstirii Kato Xenia, însemnând „Străina de Jos”, provine de la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Străina” (Panaghia Xenia) ajunsă aici în mod miraculos.
În locul unde Maica Domnului a binevoit să fie descoperită icoana, creştinii au ridicat o mănăstire. Fiind la malul mării, piraţii au atacat-o în nenumărate rânduri. După o vreme, călugării au luat icoana Maicii Domnului şi s-au refugiat la Mănăstirea Panaghia Chisiotisa, care astăzi se numeşte Ano Xenia („Străina de Sus”).
În anul 1750, din cauza atacurilor turcilor asupra mănăstirii, monahii au luat icoana şi au construit un metoc la 12 kilometri mai jos cu hramul Sfântului Ierarh Nicolae, purtând numele Kato Xenia (Xenia de Jos).
În anul 1980, în urma unui mare cutremur, mănăstirea a fost distrusă în întregime. Din cauza instabilităţii terenului, ea a fost reconstruită la un kilometru mai jos.
Mănăstirea încântă prin arhitectura specifică Greciei: ţiglă roşie, ziduri din piatră şi chilii vopsite în alb. Katholikonul mănăstirii este închinat Sfântului Ierarh Nicolae. În vecinătatea lui sunt aşezate chiliile cu paraclisul icoanei „Panaghia Xenia“.
Între nepreţuitele odoare pe care le deţine mănăstirea se află şi două bucăţi din Brâul Maicii Domnului, primite în dar de la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos în anul 1552.
Hramul mănăstirii este la 23 august, la odovania praznicului Adormirii Maicii Domnului, zi în care se sărbătoreşte icoana Maicii Domnului „Panaghia Xenia”, când mii de pelerini din toată lumea vin să-i aducă cinstire Maicii Domnului.
Date de contact
Adresă: Almyros, 371 00, Greece
Telefon: +30 697 830 4695
Site: panagia-xenia.gr
Program: Mănăstirea este deschisă zilnic, iarna (noiembrie-aprilie) între orele 07.00-13.00 şi 16.00-18.00 și vara (mai-octombrie) între orele 07.00-14.00 și 17.00-20.00
Templul din Ierusalim
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro