Screeningul pentru cancerul colorectal – interviu cu doamna doctor Nicoleta Dimitriu, manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența

Interviu

Screeningul pentru cancerul colorectal – interviu cu doamna doctor Nicoleta Dimitriu, manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența

    • Screeningul pentru cancerul colorectal – interviu cu doamna doctor Nicoleta Dimitriu, manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența
      Screeningul pentru cancerul colorectal – interviu cu doamna doctor Nicoleta Dimitriu, manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența

      Screeningul pentru cancerul colorectal – interviu cu doamna doctor Nicoleta Dimitriu, manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența

Cancerul colorectal reprezintă o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial. Un rol important îl joacă prevenția și diagnosticarea precoce. Testele de screening ajută la identificarea polipilor, astfel încât să poată fi îndepărtați înainte de a se transforma în ceva grav, iremediabil. De asemenea, screeningul ajută la depistarea cancerului colorectal într-un stadiu incipient. La Spitalul Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei se poate efectua gratuit screeningul pentru cancerul colorectal. Despre aceasta boală, dar și despre pachetul de screening disponibil, aflăm detalii de la doamna doctor Nicoleta Dimitriu, manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența.

Ce este cancerul colorectal? Este o boală des întâlnită?

Din păcate, cancerul colorectal este cea mai frecventă tumoră maligna a tubului digestiv și a doua cauză de mortalitate prin cancer la întreaga populație. Tumorile colorectale se dezvoltă aproape întotdeauna din leziuni precanceroase, polipi, iar timpul de transformare al polipilor în cancer este de aproximativ 10 ani.

Care sunt simptomele acestei boli?

Acest tip de cancer poate fi asimptomatic, în faza inițială. Odată ce avansează, pot să apară unele semne, cum ar fi:

  • sângerari la nivelul rectului (sângele este de obicei amestecat cu scaunul, sângele poate fi roțu-aprins, maroniu sau negru);
  • tulburări de tranzit (constipație, când tumora este localizată pe colonul stâng, diaree, când este localizată pe colonul drept, sau alternantă constipație-diaree);
  • dureri la defecație;
  • dureri abdominale difuze;
  • meteorism abdominal (balonare);
  • semne generale: slăbire importantă în timp scurt, paloarea pielii, amețeli.

Care sunt factorii de risc, factorii declanșatori ai acestei boli?

Din păcate, odată cu înaintarea în vârstă, riscul de a dezvolta această boală crește. Aproximativ 90% din cazuri apar la persoanele care au 50 de ani sau mai mult.

Printre factori de risc amintesc:

  • boală inflamatorie intestinală, cum ar fi boala Crohn sau Colita ulcerative;
  • istoric personal sau familial de cancer colorectal sau polipi colonici;
  • sindroame genetice, cum ar fi polipoza adenomatoasă familială sau cancerul colorectal ereditar non-polipozic (sindrom Lynch).

Factori legați de stilul de viață care pot contribui la un risc crescut de cancer colorectal sunt:

  • lipsa activității fizice regulate;
  • dietă săracă în fructe și legume;
  • dietă săracă în fibre și bogată în grăsimi sau o dietă bogată în carne procesată;
  • obezitatea;
  • consumul de alcool și tutun.

Cum se pune diagnosticul de cancer de colon?

Diagnosticul de cancer de colon se stabilește cu ajutorul colonoscopiei – o investigație care presupune examinarea colonului și rectului cu ajutorul unui tub flexibil și subțire care prezintă o cameră video conectată la un monitor pentru a vizualiza traiectul intestinului. Dacă sunt găsite zone suspecte, medicul poate introduce instrumente speciale în scop explorator (pentru a preleva mostre de țesut / biopsii pentru analiză) sau în scop chirurgical (pentru a îndepărta polipii).

Specialistul poate recomanda și teste de sânge pentru a integra informații medicale despre starea generală de sănătate a pacientului, cum ar fi cele pentru evaluarea funcției renale: creatinină, uree, acid uric și hepatice: bilirubina, TGP și TGO. În funcție de rezultate se va pune un diagnostic exact.

Care sunt metodele de screening pentru cancer colorectal ce pot fi efectuate la Spitalul Providența ? Ce pachete/servicii pune la dispoziția pacienților Spitalul Providența?

În cadrul Spitalului Providența se desfășoară screeningul pentru cancerul colorectal de aprox 7 luni. Orice pacinet care se prezintă pentru internare de zi sau continua, beneficiază de testarea hemoragiilor oculte în mod gratuit.

Când și cine ar trebui să facă screeningul pentru cancerul colorectal?

Screening-ul pentru cancerul colorectal, prin evidențierea hemoragiilor oculte în materiile fecale, ar trebui să înceapă de la vârsta de 50 ani. La pacienții cu rude de gradul I, diagnosticate cu tumori colorectale înainte de vârsta de 60 de ani, screening-ul ar trebui să înceapă la vârste mai precoce, la 40 de ani sau cu 10 ani mai devreme, comparativ cu vârsta celei mai tinere rude din familie, ce a fost diagnosticată cu această patologie.

Testele de screening pentru persoanele sănătoase, asimptomatice, ajută la depistarea cancerului de colon în stadii incipiente, oferind pacientului o șansă de vindecare. S-a demonstrat că screening-ul reduce considerabil mortalitatea cauzată de cancer de colon.

Un sfat, vă rugăm!

Îndemn fiecare pacient care dorește să participe la screeningul gratuit de cancer colorectal să vină la Spitalul Providența și să realizeze acest test în cadrul unei internări de zi sau continue.


Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, Nicolina 2, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).

Interviul în format AUDIO îl puteți asculta AICI!

Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Citește despre: