Scrisul de mână în era digitală

Creşterea copiilor

Scrisul de mână în era digitală

Cât de important este scrisul de mână pentru dezvoltarea de abilități! Acesta dezvoltă și menține active procesele de gândire, atât la copii, aflați în plin proces de creștere, cât și la adulți. Dezvoltă motricitatea fină, stimulează coordonarea mână-ochi, îmbunătățește atenția și concentrarea etc.

Scrisul de mână este o formă tradițională de exprimare a limbajului. Este un act inconștient, pentru că, atunci când scriem, nu ne gândim la cum ar trebui să creionăm literele, ci la ceea ce vrem să scriem, iar mâna aproape că se mișcă „singură”. Acesta nu este un reflex cu care ne naștem, dar se dezvoltă în timp, după ce învățăm să scriem literele de mână.

Copiii învață literele în clasa pregătitoare și încep să scrie de mână în clasa întâi. Unii se străduiesc mai mult și scriu foarte frumos, încă de la început, alții, dimpotrivă, se grăbesc și își formează un scris mai puțin ordonat, cu multe ștersături și tăieturi. Singura persoană care îi poate îndruma pe copii cum să scrie frumos și cum să nu abuzeze de pic (acel instrument care șterge cerneala) ori gume de șters este învățătorul/învățătoarea.

Având în vedere că scrisul de mână poate spune multe despre personalitatea unui om și despre emoțiile din momentul respectiv, cred că este nevoie să fie acordată mai multă atenție modului în care copiii scriu de mână. Un grafolog experimentat poate spune destul de precis detalii referitoare la caracterul cuiva, complet necunoscut, doar analizându-i scrisul. 

În pandemie, o perioadă destul de lungă, orele s-au desfășurat online, astfel încât mulți copii de vârstă mică au învățat să scrie prin intermediul calculatorului, iar alții, puțin mai mari, au renunțat la scrisul de mână și au început să folosească doar tastatura calculatorului. Am întâlnit astfel de elevi, care aproape că au uitat să scrie de mână și scriu atât de dezordonat, încât nici ei nu-și mai înțeleg propriul scris. Elevii care au anumite dificultăți în a scrie de mână ar trebui să exerseze și să învețe, din nou, să caligrafieze corect literele.

Cu toate că tehnologia a adus cu sine modalități alternative de comunicare, cum ar fi tastarea pe tastatură sau utilizarea dispozitivelor touchscreen, scrisul de mână rămâne o abilitate valoroasă și este asociat cu numeroase beneficii cognitive și de dezvoltare. Cei care îi încurajează pe copii să folosească tastatura calculatorului în exces uită aceste lucruri, dar și faptul că, scrisul de mână se folosește, încă, în completarea documentelor oficiale, precum și la examene.

Societatea evoluează, noi ne adaptăm foarte ușor, însă sunt situații când nu ar trebui să renunțăm la ce este folositor doar de dragul schimbării ori pentru a fi în pas cu moda.

Am citit de curând un articol referitor la folosirea scrierii de mână. Cât este de important scrisul de mână pentru dezvoltarea de abilități! Acesta dezvoltă și menține active procesele de gândire, atât la copii, aflați în plin proces de creștere, cât și la adulți. Dezvoltă motricitatea fină, stimulează coordonarea mână-ochi, îmbunătățește atenția și concentrarea etc. Procesul de vorbire, dar și cel de scriere de mână duc la formarea unor conexiuni neuronale care stimulează dezvoltarea armonioasă a creierului. Așadar, scrisul de mână consolidează abilități care sunt necesare inclusiv în activități preponderent digitale.

Chiar dacă tehnologia a cunoscut, în ultimii ani, un avânt deosebit, scrisul de mână este și trebuie să rămână una din formele de bază ale învățării și educației, având în vedere beneficiile sale incontestabile pentru dezvoltarea cognitivă și stimularea creativității.