Se poate face cununia religioasă de Duminca Tomei?
Bună ziua. Aș dori să aflu dacă se poate face cununie în Duminica Tomei. Am auzit de "dispensă", însă mie îmi pare ca o improvizație modernă mai degrabă decât ceva canonic. Aștept răspunsul dumneavoastră. Vă mulțumesc. Doamne ajută!
Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.
Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!
Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.
O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.
Îți mulțumim pentru înțelegere!
Ce molitfă trebuie să facă mirii la opt zile după Cununie?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro
Doamne ajută!
Rânduiala spune că nu se fac nunți de la lăsatul sec de carne pentru Postul Mare și până la Duminica Sfântului Apostol Toma. Prin urmare nu se poate săvârși Sfânta Taină a Cununiei în Duminica Sfântului Apostol Toma . Puteți verifica acest lucru uitându-vă în orice calendar creștin-ortodox în locul în care se menționează perioadele din an în care nu se fac nunți. Sigur, aveți dreptul de a depunere cerere pentru dispensă însă episcopul locului o poate oferi sau nu.
Vă recomand să vorbiți din timp cu părintele de la biserica în care doriți să vă cununați despre acest lucru.
În altă ordine de idei vă rog să aveți în vedere că dispensa nu este o „improvizație modernă”. Iată definiția ei dintr-un dicționar de termeni religioși: „Dispensa are scopul de a armoniza nevoile vieții naturale cu cele duhovnicești cu condiția de a respecta fară știrbire legile dogmatice și morale, spre folosul persoanei, al societății și al Bisericii. Prin dispensă nu se abroga canoanele, ci numai se interpretează temporar spre a se aplica de la caz la caz, în spiritul legii Domnului și al Bisericii”.
Bucurii de la Domnul!
Pr. Andrei