Seara familiei, la conferința „Dezvoltare profesională vs. Dezvoltare parentală”

Arhiepiscopia Iaşilor

Seara familiei, la conferința „Dezvoltare profesională vs. Dezvoltare parentală”

Una dintre cele mai interesante chestiuni aduse în discuție a fost aceea a reacției unei tinere în momentul în care este pusă față în față cu provocarea de a face față atât nașterii de prunci, cât și dezvoltării profesionale. „Fără nici o rezervă, sunt pentru întreruperea carierei pe o perioadă, pentru a naște și crește copii. În nici un caz nu sacrificăm nașterea de prunci pentru serviciu. Pruncii se nasc la începutul familiei, căci nașterea este o vocație a firii. Eu îndemn familiile să dea naștere, căci viața nu este o simplă glumă, ci este darul lui Dumnezeu.”

În Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi a avut loc marți, 3 noiembrie, conferința cu tema „Dezvoltare profesională vs. Dezvoltare parentală” , susținută de Părintele Prof. Dr. Constantin Coman de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Iustinian” din București.

Organizat de către Departamentul ProVita al Arhiepiscopiei Iașilor, evenimentul a marcat deschiderea oficială a celei de-a V-a ediții a „Zilelor ProVita”, (desfășurate în perioada 3 – 9 noiembrie și dedicate componentei paterne a familiei), fiind prezentat și moderat de Pr. Asit. Dr. Roger Coresciuc de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iași.

Ce reprezintă familia? Ce înseamnă viața de familie? Care este rolul mamei și al tatălui în contextul lumii moderne, care distorsionează înțelesul familiei? Care este obiectivul principal și fundamental al familiei? Sunt doar câteva din întrebările ce îi frământă pe mulţi părinți și cărora Părintele Prof. Coman a încercat să le ofere răspuns.

Tatăl este un izvor al voinței

Recunoscut și datorită conferinţelor susţinute în ţară sau în străinătate, dar și prin intermediul publicațiilor sale, invitatul – tată a patru copii și model de dezvoltare parentală –, a adus în atenția celor prezenți câteva idei teologice referitoare la vocația și lucrarea specifică a tatălui, idei care nu ar trebui să fie ignorate sau analizate într-un mod superficial.

 „Tatăl, prin excelență, este cel invocat de noi în rugăciunea domnească, pe care tocmai am rostit-o și pe care o rostim mai frecvent decât oricare altă rugăciune. De la Tatăl vine voia. El a voit ca lucrurile să se întâmple într-un anumit mod, căci în voia Lui este temeiul întregii iconomii săvârșite prin Fiul, după cum Însuși Mântuitorul o mărturisește. Legați așadar de tată, problema deciziei, a voinței. Noi credem în lucrul făcut, fără să dăm importanță proiectului, ideii dinaintea săvârșirii unui lucru. Am spus aceasta pentru că punctul meu de vedere este că rolul tatălui pământesc, uman, se recapitulează într-o lucrare asemănătoare Tatălui Ceresc, și anume că rolul principal al tatălui în familie este acela de a genera proiectul și de a-l conduce. Tatăl trebuie să fie unicul izvor de voință!”, a mai adăugat părintele profesor.

Întrebări din partea spectatorilor

Finalul întâlnirii a luat forma unui dialog liber între invitat și tânărul auditoriu aflat în căutarea unor răspunsuri din experiența pastorală și familială a părintelui profesor.  

Una dintre cele mai interesante chestiuni aduse în discuție a fost aceea a reacției unei tinere în momentul în care este pusă față în față cu provocarea de a face față atât nașterii de prunci, cât și dezvoltării profesionale. „Fără nici o rezervă, sunt pentru întreruperea carierei pe o perioadă, pentru a naște și crește copii. În nici un caz nu sacrificăm nașterea de prunci pentru serviciu. Pruncii se nasc la începutul familiei, căci nașterea este o vocație a firii. Eu îndemn familiile să dea naștere, căci viața nu este o simplă glumă, ci este darul lui Dumnezeu”, a fost răspunsul imediat, dat de părintele Coman.