Semnificația numelui DUMITRU

Dicţionar

Semnificația numelui DUMITRU

    • Semnificația numelui DUMITRU
      Semnificația numelui DUMITRU

      Semnificația numelui DUMITRU

De-a lungul vremii au trăit mai mulți sfinți cu acest frumos nume.

Dumitru, Dumitra - din greacă: pământul-mamă, în sensul legăturii sfinte dintre om şi natură, dintre om şi pământul din care a fost făcut. Omul nu poate trăi rupt de natura în mijlocul căreia a fost creat de Dumnezeu. Aşa cum trebuie să păstrăm în ordine şi în curăţenie casa sau gospodăria noastră, la fel, după puterile fiecăruia, trebuie să ne îngrijim de tot ce ne înconjoară; natura întreagă este "casa" în care trăim împreună, cu toţii. Pe stradă, în parc, în excursie - peste tot trebuie să păstrăm curăţenia şi ordinea. - "Pământ eşti şi în pământ te vei întoarce!" - Sfânta Scriptură, Facerea III, 19.

Derivate: Dimitrie, Dumitrache, Mitru, Mitra, Dima, Mimi ş.a.

De-a lungul vremii, au trăit mai mulţi sfinţi cu acest frumos nume.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie (+299) este unul dintre cei mai preţuiţi sfinţi din calendarul creştin, multe şi mari minuni fiind legate de numele acestuia. Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie este 26 octombrie.

În ţara noastră se bucură de o cinstire deosebită Sfântul Dimitrie Basarabov, care a fost un cuvios retras, ce şi-a petrecut viaţa în post şi în rugăciune. După ce a murit au fost descoperite sfintele sale moaşte care, de sute de ani, săvârşesc minuni în sufletul şi în viaţa celor ce vin şi se închină la ele cu credinţă şi speranţă. Sfintele sale moaşte se află în Catedrala Patriarhală din Bucureşti, Sfântul Dimitrie Basarabov fiind ocrotitorul acestui oraş. Sărbătoarea acestui mare sfânt este 27 octombrie, zi de pelerinaj în inima Bucureştiului.

(Leon Magdan, Numele meu - mic dicționar ortodox, Editura Corint Turism, București, 2004, pp. 15-16)

Citește despre: