Sfânta Xenia de la Sankt Petersburg ‒ drumul spre sfințenie
Cunoscută ca fiind nebună pentru Hristos, Sfânta Xenia a ales calea sfințeniei după ce soțul ei a murit de tânăr, în timpul unei petreceri, fără a se fi spovedit. A suportat bătaia de joc a rudelor și a străinilor care o vedeau umblând pe străzi, îmbrăcată în hainele soțului, după ce și-a dat săracilor toată averea, inclusiv casa în care locuia. Mai târziu însă, oamenii au priceput că ea era de fapt omul lui Dumnezeu, având daruri mari și fiind făcătoare de minuni.
Născută în secolul al XVIII-lea, Sfânta Xenia a crescut în timpul domniei împărăteselor Elizabeta și Ecaterina a II-a. Soție a unui ofițer de armată, a rămas văduvă pe când avea 26 de ani, plângând mult pentru soțul ei care murise în timpul unei petreceri, fără a fi spovedit și împărtășit. Din acel moment, Sfânta Xenia a fost preocupată de rugăciune, lăsând la o parte distracțiile acestei lumi, făcându-se „nebună pentru Hristos”. A dat toată averea, inclusiv casa în care locuia, și a început să se plimbe pe străzile orașului, îmbrăcată în hainele soțului ei și să susțină că ea a fost cea care a murit, de fapt. A luptat cu indignarea rudelor și, pentru că ofițerii au găsit-o sănătoasă mental, nu au oprit-o din calea pe care și-o alesese.
Timp de opt ani a lipsit din Petersburg, fiind plecată probabil în pelerinaje. Apoi s-a întors și a îndurat toate batjocurile, mergând nopțile pe un câmp din apropiere, nu ca să doarmă, ci ca să se roage. În cele din urmă, oamenii au început să vadă că ea are daruri speciale și că a prezis lucruri care se adevereau, așa încât prezența ei era acum resimțită ca o binecuvântare, chiar dacă ea nu își dorea să fie primită cu cinste. La vârsta de 71 de ani Sfânta Xenia și-a dat sufletul în mâna Domnului, fiind înmormântată în cimitirul Smolensk.
Pentru că vizitatorii tot luau pământ din mormântul ei, era nevoie ca acesta să fie înlocuit în fiecare an, așa că după o vreme a fost amenajată o capelă pe mormânt. Sfânta a continuat să facă minuni și după trecerea ei la cele veșnice, oferind vindecare bolnavilor și rezolvare problemelor celor plini de griji și fără serviciu.
Sfântul Porfirie Kavsokalivitul ‒ drumul spre sfințenie
Sfântul Filaret cel Milostiv ‒ drumul spre sfințenie
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro