Sfântul Mucenic Pevsip și cei împreună cu el ‒ drumul spre sfințenie
Cei trei visaseră cu o noapte înainte lucruri care acum începeau să capete sens. Pevsip a visat cum bunica lui îl îndemna să bea laptele mântuitor, Elasip auzise cum Cineva cu mare strălucire i-a spus din Cer că va lua cununa biruinței, iar Mesip văzuse cum toți cei trei erau răscumpărați din legăturile robiei, pentru rugăciunile bunicii. Și învățându-i Sfântul Benign dreapta credință, i-a botezat, ajungând toți să ia cununa muceniciei.
Pe vremea când în Galia creștinii erau prigoniți, conform poruncii împărătești, au fost trimiși acolo doi preoți, Antioh și Benign, și un diacon, Tirs, pentru a-i întări pe cei aflați în pericol. Imediat cum au ajuns în cetatea Edua, aceștia au fost primiți în casă de un bărbat bun, Faust, care i-a rugat să îi boteze pe el și pe familia lui. Și au primit Sfântul Botez rudele lui Faust, printre care Simforian, fiul lui, care avea să ajungă mucenic. Faust și-a adus aminte că nepoții surorii sale, Neonila, slujesc păgânilor și i-a rugat pe preoți să meargă la ei și să le deschidă ochii. Antioh și Tirs au mers să propovăduiască în cetăți, iar apoi au primit cununa biruinței lor, iar Sfântul Benign și-a îndreptat pașii către Neonila și nepoții ei care aduceau jerfte zeiței Nemesis.
Cei trei visaseră cu o noapte înainte lucruri care acum începeau să capete sens. Pevsip a visat cum bunica lui îl îndemna să bea laptele mântuitor, Elasip auzise cum Cineva cu mare strălucire i-a spus din Cer că va lua cununa biruinței, iar Mesip văzuse cum toți cei trei erau răscumpărați din legăturile robiei, pentru rugăciunile bunicii. Și învățându-i Sfântul Benign dreapta credință, i-a botezat, după care și-a continuat propovăduirea, până a devenit mucenic al Domnului. Cei trei frați și-au trimis slugile să distrugă idolul zeiței Nemsis, odată cu cei 12 idoli pe care îi aveau în casă, iar vestea s-a răspândit în toată cetatea Lingoniei, încât tot poporul se înverșunase.
Au fost bătuți și chinuiți în cele mai odioase feluri, spânzurați pe lemn și aruncați în foc, dar au rămas vii și fără urmă de rană. Atunci au văzut cum cetele îngerești se apropie să îi conducă spre Cer, așa că au îngenuncheat, s-au rugat și și-au dat sufletul, luând răsplata pentru cele îndurate. Trupurile lor au fost îngropate în satul Urvat, fiind zidită o Biserică deasupra, loc în care mulți bolnavi au fost vindecați de suferințele lor. Iovila, o femeie din popor, mamă a unui copil mic, a fost atât de uimită de dragostea sfinților pentru Dumnezeu, încât a strigat în mijlocul poporului că și ea este credincioasă, iar păgânii au ucis-o cu sabia, întocmai ca pe Sfânta Neonila, bunica celor trei mucenici. Și Sfinții Neon și Turvon, cei care au scris despre pătimirile lor și au răspândit lupta, au fost bătuți până la moarte.
Sfântul Ioan Colibașul ‒ drumul spre sfințenie
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro