Sfaturi utile pentru toaleta sugarului
Este indicat ca baia generală să se efectueze între orele 20:00-21:00, înainte de ultima sau penultima masă de seară.
Timpul afectat băii, masajului şi apoi mesei nu trebuie să depăşească o oră. În timpul băii, temperatura camerei nu va depăşi 22-24 grade Celsius, iar temperatura apei va fi de 37 de grade, putând fi măsurată cu un termometru. În lipsa acestuia, temperatura apei poate fi încercată prin intermediul feţei anterioare a antebraţului.
Înainte de începerea băii generale se vor pregăti toate cele necesare efectuării ei, precum şi lenjeria curată cu care sugarul va fi îmbrăcat după baie.
Articolele necesare pentru baie sunt: cădiţa bine spălată, mănuşa de bumbac pentru spălat, termometrul de baie, săpunul special pentru sugari, vată sau pansamente sterile pentru toaleta ochilor, peria de păr şi pieptenele, foarfecele pentru tăiat unghiile, un tub cu cremă pentru piele, prosopul de baie, lenjeria curată cu care va fi îmbrăcat.
După săpunire se trece la limpezirea sugarului, care se face în aceeaşi ordine cu săpunitul. După limpezire, sugarul va fi aşezat pe cearşaful de baie, pentru a fi uscat prin tamponare, după care va fi îmbrăcat. Capul se va lăsa descoperit, pentru a se putea efectua toaleta feţei, care se face cu infuzie de muşeţel.
Se începe cu toaleta ochilor, folosindu-se pentru fiecare ochi un tampon separat, îmbibat în infuzia de muşeţel. Mişcarea tamponului se face dinspre unghiul extern către cel intern. Urmează apoi curăţirea nasului şi urechilor, cu ajutorul unor tampoane de vată bine răsucite, sub formă de sul. Apoi, se curăţă pavilioanele urechilor şi faţa. Uscarea se va face tot prin tamponare.
Durata băii, la sugarul mic, nu trebuie să depăşească 5-6 minute. După vârsta de 8-10 luni, când sugarul stă bine în şezut, baia se poate efectua în poziţie şezândă.
După efectuarea băii vor fi tăiate unghiile, iar părul va fi pieptănat şi periat. La această vârstă este contraindicată spălarea gurii. După baie se va servi prânzul de seară.
Este foarte bine ca mamei să-i intre în obişnuinţă spălarea frecventă a mâinilor sugarului, atât cu scop igienic, cât şi educativ.
Toate schimburile murdare ale sugarului vor fi spălate prin fierbere şi apoi călcate. Igiena hainelor, lenjeriei de corp şi de pat trebuie respectată cu multă rigurozitate.
Sughițul – interviu cu dr. Nicoleta Dimitriu
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro