Slujbă arhierească la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Bărboi

Arhiepiscopia Iaşilor

Slujbă arhierească la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Bărboi

În Duminica a 34-a după Rusalii, cunoscută ca Duminica întoarcerii fiului risipitor, 12 februarie 2023, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, l-a prezentat credincioșilor pe noul paroh, părintele arhim. lect. univ. dr. Nathanael Neacșu, care începând de astăzi va păstori comunitatea Bisericii Bărboi fiind, în același timp, și starețul obștii monahale din cadrul așezământului cu același nume.

Credincioșii ieșeni din Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Bărboi l-au primit în această dimineață pe Părintele Episcop-vicar Nichifor Botoșăneanul, care a oficiat în cea de-a doua duminică a Tridoului Sfânta Liturghie și l-a prezentat pe noul slujitor al sfântului locaș care, începând de astăzi, va prelua prerogativele de paroh.

În predica ținută după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a afirmat cât de importantă este prezența Tatălui nostru cel ceresc în viața noastră:

În cuvântul lui Dumnezeu avem tot ce ne trebuie pentru a reface drumul la Tatăl, pentru a reface fericirea pe care Adam a pierdut-o, dar și astăzi, cu multe seducții ale cunoașterii, ale poftei lumii acesteia, omul se amăgește și se îndepărtează de Dumnezeu necunoscându-L și neînțelegând cât de aproape este Dumnezeu de noi. Se numește Tată pentru că, precum un tată, știe nevoile copilului și dorul lui, tot astfel și Dumnezeu Tatăl cunoaște nevoile noastre și dorurile noastre cele mai adânci. După cum copilul fără ochiul atent al tatălui și grija acestuia este în primejdie și poate rătăci, tot astfel noi înșine suntem, fără să-L cunoaștem pe Tatăl nostru cel ceresc, fără a-I înțelege lucrarea în istorie și lucrarea în viața noastră. Pilda de astăzi ne învață să avem putere să creștem, avem putere ca, rugându-ne și chemându-L pe Dumnezeu în viața noastră, să înțelegem puterea cuvântului lui Dumnezeu, lucrător în viața celor ce-L aleg și celor ce-L caută pe El.

În semn de mulțumire pentru cei aproape 50 de ani dedicați slujirii Sfântului Altar, părintele Andrei Constantin, cel care i-a păstorit în calitate de paroh pe ieșenii Bisericii Bărboi, a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, prin intermediul Preasfinției Sale, Crucea „Sfântul Iosif cel Milostiv”.

Sigur că mulțumesc Bunului Dumnezeu, mulțumesc părinților, Dumnezeu să-i odihnească, dar cea care m-a susținut și m-a ajutat foarte mult a fost doamna preoteasă. Mulțumesc Consiliului parohial, Comitetului parohial, oamenilor care ne-au fost alături și ne-au înțeles. Credincioșilor care au fost alături de mine și le mulțumesc din tot sufletul pentru tot ceea ce au făcut pentru biserica aceasta. Bunul Dumnezeu să le răsplătească fapta și jertfa lor. În toți acești ani au fost aici slujbe frumoase, momente deosebite, de bucurie, au fost cununii, botezuri, clipe frumoase din viața fiecăruia dintre ieșenii care au avut prilejul să vină la Biserica Bărboi, a mărturisit, la final, părintele Andrei Constantin.

Tot la final a adresat un cuvânt și părintele Nathanael Neacșu, care se lasă încredințat Sfinților Părinți pentru lucrarea ce-i este pusă spre slujire de astăzi:

Experiența Bisericii lui Hristos și experiența bisericii aici, în acest așezământ, este seculară, este de mulți ani, este o experiență a credincioșilor care s-au mântuit sau a monahilor care au trecut pe aici și s-au sfințit, rugându-se pentru lume, și s-a rânduit ca această experiență să fie continuată. Preasfințitul Părinte a precizat că viața de parohie continuă împreună cu rugăciunile pe care o mică obște le va face în timpul săptămânii. Alături de Consiliul parohial, cu domnul epitrop, cu părintele, cu toți oamenii de bine care doresc ca această lucrare să continue, sunteți așteptați de duminica viitoare ca această lucrare să continue și să meargă pe calea ei, așa cum rânduiește Biserica și așa cum va rândui Bunul Dumnezeu. Nădăjduiesc ca Hristos Dumnezeu și Duhul Sfânt să fie Cei care vor călăuzi mai departe această comunitate și ca această lucrare să continue după voia lui Dumnezeu, încredințați fiind de rugăciunile pe care părinții noștri, de Dumnezeu purtători, Sfinții Bisericii, părinții ierarhici le săvârșesc pentru noi. Încredințându-ne acestor rugăciuni și încredințându-ne Maicii Domnului, Acoperământului Maicii Domnului, nădăjduim ca această lucrare să continue și să meargă mai departe, așa cum rânduiește Dumnezeu, spre slava lui Dumnezeu, spre mântuirea noastră, a tuturor.

Cine este noul paroh?

Părintele arhimandrit Nathanael Neacșu a fost slujitor al Catedralei Mitropolitane din Iași și este în prezent lector universitar în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”. A susținut în 2014 teza de doctorat „Persoană şi comuniune în teologia părintelui Dumitru Stăniloae” la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Aristotel” din Tesalonic - Grecia, primind calificativul „Summa cum laude”/ „Excelent”.

Noul paroh al Ansamblului Bărboi este autorul mai multor studii de specialitate, dintre care amintim: „Politeia îngerilor şi îndumnezeirea omului. Angelologie teologică şi cosmologie în procesul spiritual de sfinţire al fiinţei umane“, Revista Teologică, nr. 1/2008, „Theologia mystica. Taina Bisericii ca taină a lui Hristos şi viaţa spirituală a omului“,  Revista Teologică, nr. 4/2008, „Principiul ipostatic în teologia mistică ortodoxă, viziunea şi contribuția originală a părintelui arhim. Sorfonie Saharov“,  Ortodoxia, nr. 2/2009, „Premise teologice şi conotaţii practice cu privire la Taina Sfântului Maslu“, Altarul Banatului, Nr. 7-9 iulie-septembrie 2012, „Teologia întrupării/ înomenirii Logosului dumnezeiesc în imnografia liturgică a Bisericii Ortodoxe“, în vol. „Teologie ca vocaţie eclezială, pastoral-misionară şi dimensiunea sa academică“, Ed. Astra Museum, Arad, 2012.

Biserica Bărboi, ctitorită în prima jumătate a secolului al XVII-lea

Ansamblul Bărboi a fost ctitorit de Ion Ursu Bărboi în prima jumătate a secolului al XVII-lea, prin zidirea unei biserici în stil moldovenesc, cu turlă pe naos, și a dăinuit până spre jumătatea secolului al XIX-lea. Cutremurul din 1829 și alți factori distructivi au afectat puternic biserica, ajungându-se în imposibilitatea de a se sluji în ea. Descendenți ai ctitorului Bărboi, familia logofătului Dumitru Sturdza și alți membri ai familiei lor, ajutați de diverși credincioși și de obștea monahală a Mănăstirii Bărboi, au rezidit din temelie actuala biserică, între anii 1841-1844, având ca arhitect și supraveghetor al lucrărilor pe Andrei Karidis. În urma cutremurului din 4 martie 1977, biserica a suferit avarii la structura bolților și a turlelor, existând riscul de prăbușire. De aceea, Părintele Patriarh Teoctist, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Sucevei, a inițiat lucrări de restaurare care au inclus şi turnul clopotniţă, precum şi reabilitarea casei parohiale şi a casei de ape. Slujba de sfințire a fost săvârşită de către Părintele Patriarh Teoctist în ziua de 27 noiembrie 1988.

Biserica și-a recăpătat strălucirea pe 19 iunie anul trecut, cu prilejul resfințirii sfântului locaș, la care au luat parte IPS Mitropolit Teofan și PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, dimpreună cu un sobor numeros de preoți și diaconi.

Vă invităm să accesați și:

(Video) PS Nichifor Botoșăneanul: „Chemându-L pe Dumnezeu în viața noastră, să înțelegem puterea cuvântului Lui” 

(Video) Slujire arhierească la Biserica Bărboi

Citește despre: