Slujire arhierească și parastas pentru domnul Corneliu Muha, la Mănăstirea Sângeap-Basaraba

Arhiepiscopia Iaşilor

Slujire arhierească și parastas pentru domnul Corneliu Muha, la Mănăstirea Sângeap-Basaraba

Astăzi, în a treia zi de Paști, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a oficiat Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur la Mănăstirea Sângeap-Basaraba. La final, ierarhul a oficiat slujba parastasului pentru domnul Corneliu Muha, cel care a sprijinit educația religioasă prin tipărirea și promovarea manualelor și auxiliarelor de religie ortodoxă.

Apropiații și prietenii familiei Muha s-au rugat astăzi pentru sufletul celui care a sprijinit misiunea Bisericii prin activitatea sa editorială consistentă. PS Nichifor Botoșăneanul a oficiat în această dimineață Sfânta Liturghie și slujba Parastasului la Mănăstirea Sângeap-Basaraba.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți la Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa a vorbit despre însemnătatea Săptămânii Luminate:

Suntem în Săptămâna Luminată și acest nume vine și de la faptul că în acest timp, cei ce se botezau de Paști purtau veșmânt luminat și stăteau în biserică participând la Sfânta Liturghie, împărtășindu-se cu Sfintele Taine. Sinodul V-VI Ecumenic îndeamnă ca toți, asemenea lor, să participăm la Sfânta Liturghie, împărtășindu-ne în această săptămână, pentru ca și noi, asemenea celor ce se botezau de Paști, să înnoim în noi legământul cu Hristos. De câte ori ne împărtășim în Săptămâna Luminată, de câte ori cântăm Hristos a Înviat, aducem ca mărturie credința noastră în Înviere, credința noastră în Domnul Hristos.

Corneliu Muha, părintele manualelor școlare de religie

S-a născut pe 21 septembrie 1963 în municipiul Botoșani, a absolvit Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași și a activat, pentru o scurtă perioadă, ca profesor de religie.

A îndeplinit, din anul 2013 până în luna iunie a anului 2015, funcția de consilier economic în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, dar și postul de consilier al Sectorului conferințe și protocol.

Din dorința de a da o formă palpabilă tuturor cunoștințelor, atitudinilor și valorilor consonante cu duhul Bisericii pe care le-a acumulat în timpul activității didactice, domnul Muha a înființat în anul 2000, la Iași, alături de soția sa, Editura „Sfântul Mina”. A coordonat atent activitatea acesteia, sprijinind astfel misiunea Bisericii prin activitatea editorială consistentă și prin promovarea unei educații religioase complete și de calitate pentru copii și tineri.