Hepatita B, o afecțiune acută ce se poate croniciza
În apropierea Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitei, marcată pe 28 iulie, Policlinica Providența aduce în atenția pacienților informații despre prevenția și tratamentul acestei afecțiuni. Dr. Irina Teodorescu, medic primar Boli Infecțioase și Epidemiologie la Policlinica Providența, ne oferă în interviul detalii despre hepatita B.
- Ce este hepatita B?
- Hepatita B este o boală infecțioasă determinată de virusul hepatitic B, transmisibilă, ce afectează ficatul și variază ca severitate de la forme ușoare, ce durează câteva săptămâni, la forme severe și care pun în pericol viața. Poate avea forme acute și cronice.
Hepatita acută B este o afecțiune ce survine în intervalul de 6 luni după ce o persoană a fost expusă la virusul hepatitic B. În unele cazuri infecția acută poate conduce la infecție cronică. Hepatita cronica B apare atunci când virusul hepatitic B rămâne în organism.
- Care este probabilitatea ca hepatita acută B sa devină cronică?
- Probabilitatea depinde de vârsta la care persoana a fost infectată. Cu cât infecția s-a produs la vârste mai mici, cu atât riscul de a dezvolta hepatită cronică este mai mare. Aproximativ 90% dintre copiii infectați cu virus hepatitic B vor dezvolta infecție cronică, riscul scăzând pe măsură ce crește vârsta copilului. Astfel, se ajunge la un risc de cronicizare de 6-10%, când o persoană este infectată după vârsta de 5 ani.
- Cât de frecventă este hepatita B în România?
- Aproape un milion de oameni suferă de hepatită cronică B în țara noastră, din cele 350 de milioane de persoane din întreaga lume care sunt infectate cronic.
SIMPTOME
- Hepatita acută B are anumite simptome?
- Uneori, adulții și copiii cu vârste peste 5 ani au o probabilitate mai mare (70%) de a fi simptomatici, comparativ cu copiii mici.
- Care sunt simptomele unei hepatite acute B?
- Simptomele sunt febră, astenie, scăderea poftei de mâncare, senzație de greață, vărsături, dureri abdominale, icter (colorarea în galben a tegumentelor și mucoaselor), urină închisă la culoare, scaune decolorate, dureri articulare.
Simptomele apar, în general, la 3 luni de la expunere dar pot apărea oricând în intervalul de 6 săptămâni – 6 luni de la expunere.
- Cât dureaza simptomele de hepatită acută B?
- În general, simptomele durează câteva săptămâni, dar uneori se pot prelungi până la 6 luni.
- Care sunt simptomele de hepatita cronică B?
- Unele persoane pot prezenta simptome asemănătoare formei acute, dar majoritatea persoanelor cu hepatită cronică B rămân asimptomatici pe o perioadă lungă de timp (20-30 ani). Aproximativ 15-20% dintre persoanele cu hepatită cronică B pot face ciroză sau cancer hepatic. Chiar și atunci când ficatul este afectat, unele persoane pot să nu prezinte simptome, dar anumite teste de sânge ce reflectă funcțiile ficatului încep să fie anormale.
TRANSMITERE
- Cum se transmite hepatita B?
- Virusul hepatitic B se poate transmite atunci când sângele sau alte lichide ale organismului unei persoane infectate vin în contact cu sau intră în organismul unei persoane care nu este infectată. Vorbim de situații precum folosirea acelor în comun sau a instrumentelor medicale nesterilizate, utilizarea unor obiecte de igienă personală în comun, act sexual cu un partener infectat. Transmiterea virusului hepatitic B de la o mama infectată la nou născut este, de asemenea, posibilă la naștere.
Nu sunt de menționat transfuziile de sânge, întrucât aceasta nu mai este considerată în prezent o cale posibilă de transmitere a virusului hepatitic B, sângele donatorilor fiind testat în mod sistematic.
- Poate o persoană sa transmită virusul hepatitic B fără să știe?
- Da, multe persoane cu hepatită cronică B nu știu că sunt infectate, până nu apar simptome.
- Care sunt căile prin care nu poate fi transmis virusul hepatitic B?
- Virusul hepatitic B nu se transmite prin apă, alimente, utilizarea în comun a tacâmurilor sau veselei, prin îmbrățișare, stâingerea mâinilor, tuse, strănut.
- Există factori de risc pentru hepatita B?
- Deși oricine se poate infecta cu virusul hepatitic B, există anumite categorii populaționale care prezintă un risc crescut, și anume consumatorii de droguri, persoanele care au contact sexual cu un partener infectat sau cu parteneri multipli, pacienții hemodializați, persoanele expuse, prin profesia lor, la sânge sau alte lichide biologice și cei care călătoresc frecvent în țările în care hepatita B este răspândită.
- Cât timp supraviețuiește virusul hepatitic B în afara corpului?
- Virusul hepatitic B poate supraviețui în afara corpului șapte zile și poate cauza infecție dacă intră în organismul unei persoane neinfectate.
- Cum pot fi curățate picăturile de sânge de pe suprafețe, astfel încât să fim siguri că virusul hepatitic B a fost distrus?
- Toate picăturile/ petele de sânge, inclusiv cele deja uscate, trebuie să fie curățate și dezinfectate cu o soluție de clor în apă (1 parte clor, la 10 părti apă). Se vor folosi totdeauna mănuși.
- Dacă am avut hepatita B, o putem face din nou?
- Nu, după ce v-ați vindecat de hepatita B, apar anticorpi care asigură protecția împotriva infecției cu acest virus toată viața.
TRATAMENT
- Cum se tratează hepatita acută B?
- Nu există medicație specifică pentru tratamentul hepatitei acute B. Se recomandă repaus, regim alimentar și hidric, vitamine.
- Cum se tratează hepatita cronică B ?
- Exista medicamente specifice pentru virusul hepatitic B, dar acestea pot fi recomandate numai de către un medic cu experiență în tratamentul hepatitelor cronice. Pacienții trebuie să fie urmăriți periodic, pentru a se decela evoluția afectării hepatice și evaluarea în vederea tratamentului. Aceasta, întrucât nu toate persoanele cu hepatita cronică B necesită tratament specific, aceste medicamente putând avea și efecte nedorite la unii pacienți.
- Cum pot să-și protejeze ficatul persoanele cu hepatită cronică B?
- În primul rând este necesară o monitorizare regulată de către un medic cu experiență în astfel de boli. De asemenea, trebuie exclus alcoolul, pentru că poate cauza leziuni hepatice suplimentare, precum și unele medicamente, dacă nu sunt recomandate de medicul curant.
- Hepatita B poate fi prevenită?
- Da, cea mai bună metodă de prevenție este vaccinarea antihepatită B. Acest vaccin este sigur și eficient și se administrează de obicei în trei - patru injecții la interval de șase luni.
***
Dr. Irina Teodorescu, medic primar Boli Infecțioase și Epidemiologie la Policlinica Providența,, poate fi găsită, prin programare prealabilă, la unul dintre numerele de telefon 0232 215 940 / 0729 292 897 sau prin e-mail la adresa programari.policlinica@providentamedical.ro.
***
Citește și:
„Să creștem generații sănătoase”: Nutribalance a lansat un program dedicat educării stilului de viață al părinților, cadrelor didactice, medicilor și elevilor
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro