Importanța zincului în alimentație

Stil de viaţă

Importanța zincului în alimentație

    • Importanța zincului în alimentație
      Importanța zincului în alimentație

      Importanța zincului în alimentație

Zincul este unul dintre mineralele esențiale de care organismul uman are nevoie pentru a funcționa normal.

Acesta este parte a numeroase procese metabolice, având un efect antioxidant puternic. De asemenea, zincul este implicat în buna desfășurare a activității a peste 100 de enzime.

Între cele mai importante funcții ale zincului în organism, amintim:

  • asigură o creștere armonioasă a copiilor
  • menține sănătatea pielii
  • are un rol important în coagularea sângelui
  • asigură buna funcționare a tiroidei
  • scade riscul apariției bolilor degenerative oculare
  • scade riscul apariției osteoporozei și artritei reumatoide
  • combate infertilitatea masculină
  • stimulează imunitatea
  • scade riscul apariției ulcerului peptic și colitei ulcerative
  • întărește oasele și dinții
  • normalizează glicemia
  • previne îmbătrânirea prematură a musculaturii și pielii
  • grăbește vindecarea rănilor
  • asigură buna funcționare a sistemului nervos
  • asigură buna funcționare a vitaminei A
  • sprijină vindecarea în cazul virozelor respiratorii.

Doza zilnică recomandată, în funcție de vârstă este următoarea:

  • 0-6 luni – 2 mg/zi
  • 7 luni – 3 ani – 3 mg/zi
  • 4-8 ani – 5 mg/zi
  • 9-13 ani – 8 mg/zi
  • 14-18 ani (băieți – 11 mg/zi, fete -9 mg/zi)
  • adulți – bărbați – 11 mg/zi, femei – 8 mg/zi.

Între alimentele bogate în zinc amintim:

  • carnea roșie (carne de vită, miel)
  • fructele de mare (stridii, homar, crab)
  • crapul
  • iaurtul
  • lintea
  • ficatul de porc, miel, vită, pui
  • ciocolata neagră cu un conținut cât mai mare de cacao
  • fasole
  • fructe oleaginoase
  • cereale integrale
  • semințele de dovleac și de susan
  • avocado
  • zmeura, caisele, murele, curmalele, fructele de padure, rodiile, piersicile, prunele, coacăzele, bananele, smochinele
  • spirulina
  • macca
  • pudra de boabe de cacao crude
  • polenul de albine
  • sparanghelul
  • varza de Bruxelles
  • mazărea
  • dovleacul.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: