Suplimente „dubioase“
Scriam în numărul trecut despre tendinţa de a considera debutul îmbătrânirii creierului începând cu vârsta de 45 de ani. Deşi această tendinţă este criticată cu argumente pertinente, industria suplimentelor alimentare a reacţionat imediat, aruncând pe piaţa vestică produse însoţite de logo-uri promoţionale ca: „salvează până la 50% dintre neuroni“, „luptă contra tulburărilor neurologice“ ş.a. Toate aceste reclame, la fel ca şi promisiunile electorale, au o acoperire îndoielnică.
Din această cauză, Autoritatea Europenă pentru Securitate Alimentară a hotărât să verifice cât de eficace sunt de fapt suplimentele alimentare care pretind că îmbunătăţesc sănătatea. Din 4.600 de produse verificate, în final doar 222 au fost autorizate. În ţări precum Franţa, se pregăteşte o lege care să conducă la o mai mare sobrietate a publicităţii în acest domeniu. Chiar dacă unele dintre componentele acestor produse sunt utile pentru buna funcţionare a creierului şi contribuie la menţinerea unor funcţii psihologice şi neurologice normale, pentru foarte multe alte ingrediente nu există studii suficiente, care să justifice promisiunile publicitare şi prezenţa lor pe piaţă.
Se cunoaşte faptul că, pentru o bună funcţionare a creierului, este nevoie de hidraţi de carbon (glucoză), de acizii omega 3, de oligoelemente (magneziu, zinc, iod, cupru), precum şi de unele vitamine din grupul B şi C. Toate aceste componente se regăsesc în numeroase suplimente alimentare şi se recomandă în special la persoanele care nu beneficiază de o alimentaţie variată. Chiar şi acest tip de preparate nu trebuie folosit în exces, deoarece nu numai că este inutil, dar uneori poate fi şi dăunător (de exemplu, excesul de vitamină C poate duce la formarea de calculi biliari).
O observaţie făcută de un neurolog francez, Bernard Croisille, asupra unui produs care conţinea un cocktail de omega 3 şi vitamine B (Phytalzeal), arăta că produsul costa 15 euro pe săptămână şi 90 de euro pentru o cură recomandată de trei luni. În reclama firmei se făcea şi menţiunea că produsul „poate fi luat continuu tot anul“. Evident, mai mult spre folosul firmei producătoare decât al consumatorului...
Nu ştiu dacă acest produs a ajuns şi pe piaţa noastră, dar ştiu că în Franţa acest supliment alimentar este cumpărat de aproximativ 16% dintre adulţi, în timp ce în SUA procentul este de 65%!
Organizaţia amintită mai sus atrage atenţia că nu există dovezi pentru multe suplimente alimentare, în sensul că ar avea efecte benefice asupra funcţionării creierului. În această lungă listă de produse amintim creatina, L-glutamina, L-tirozina, taurina, acidul linoleic, colina, lecitina, seleniul, manganul, coenzina Q 10, acidul alfa-lipoic, dimetilaminoetanolul, vitamina E şi ... ceaiul verde!
Există date contradictorii şi cu privire la performanţele cognitive sau mentale îmbunătăţite, ca urmare a utilizării preparatelor cu gingko biloba sau panax ginseng. Oricum, suplimentele alimentare străine care sunt la noi pe piaţă, conţinând aceste produse, determină drenarea din ţară, anual, a multor zeci de milioane de euro.
Sughițul – interviu cu dr. Nicoleta Dimitriu
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro