Tipuri de manifestare în reumatismul articular acut
Reumatismul articular acut este o sechelă tardivă a infecţiei cu streptococ hemolitic grup A. Recurenţele bolii sunt frecvente după o nouă infecţie streptococică faringiană netratată, apărută la bolnavii cu istoric de reumatism articular acut (RAA) în antecedente.
Boala apare numai după infecţii ale tractului respirator superior cu streptococ grup A. Un copil care a făcut un atac de RAA rămâne cu susceptibilitate deosebită pentru repetarea atacurilor în anii următori.
Printre cele mai importante manifestări clinice în RAA se numără cele determinate de artrită.
Debutul RAA este, de obicei, brusc, dar poate fi şi insidios. Primele simptome care apar sunt febra şi durerile articulare. Copilul mai poate prezenta epistaxis (hemoragie nazală), dureri abdominale, care pot fi severe, fiind însoţite uneori de vărsături.
Artrita (durerile articulare) din RAA poate afecta mai multe articulaţii, dar elementul caracteristic îl constituie aspectul migrator. Inflamaţia apărută la prima articulaţie scade, timp în care sunt „prinse“ alte articulaţii. Durata afectării unei articulaţii nu depăşeşte 72 de ore, iar toată simptomatologia articulară durează 2-4 săptămâni. Cel mai frecvent sunt afectate articulaţiile moi ale extremităţilor.
Tot în cadrul acestei boli este posibilă o afectare cardiacă. Cardita reumatismală nu determină, de obicei, simptomatologia prin ea însăşi. Diagnosticul clinic de cardită, în cursul atacului de reumatism, poate fi însoţit în prezenţa uneia dintre următoarele situaţii:
- suflu cardiac cu caracter organic;
- mărirea cardului;
- insuficienţa cardiacă congestivă;
- semne de pericardită.
Cardita apare mai frecvent la vârste mici, descrescând ca incidenţă la grupa de vârstă 14-17 ani, la persoane de peste 25 de ani boala apărând ocazional.
Bolnavii cu cardită severă au un prognostic nefavorabil. În 70% dintre cazuri, vindecarea este incompletă, bolnavul prezentând valvulopatie cronică. Recurenţele atacului acut de reumatism sunt mai frecvente la bolnavii cu afectare cardiacă.
Profilaxia RAA are ca obiectiv prevenirea bolii şi se face prin tratamentul anginelor streptococice.
Sughițul – interviu cu dr. Nicoleta Dimitriu
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro