Tratamente fitoterapeutice pentru calmarea tusei
Tratamentele diferă în funcție de caracterul tusei: tusea uscată trebuie calmată, iar cea umedă trebuie ușurată prin expectorația particulelor existente pe căile respiratorii.
În prima fază, iritativă, a tusei uscate se vor utiliza plante cu proprietăți emoliente, cu conținut ridicat în mucilagii, iar în faza a doua, de cocțiune, se recomandă plantele cu proprietăți expectorante și bactericide, cu un conținut ridicat în saponozide (emoliente) și în uleiuri eterice (puternic antiseptice) care ușurează eliminarea sputei.
Principalele plante cu proprietăți emoliente sunt: lumânărica, teiul, pătlagina, podbalul, macul roșu, nalba mare, nalba de cultură, lichenul de piatră.
Cea mai frecventă rețetă utilizată în medicina casnică are la bază ceapa din care se prepară un suc stors din aprox. 100 g ceapă coaptă în spuză din care se beau câte 2-3 linguri.
O altă rețetă folosește un decoct din 2 cepe cu coajă, tăiate mărunt și 3 nuci zdrobite, fierte împreună într-un litru de apă, timp de 10-15 minute; se îndulcește cu miere de albine și se bea întreaga cantitate prin înghițituri mici, în cursul unei zile, având efecte emoliente, expectorante și imunostimulatoare.
Acțiune deosebită în calmarea tusei are infuzia din flori de tei, un valoros remediu natural, cu o multitudine de calități neurosedative, antispastice, sudorifice, antiinflamatoare ale căilor respiratorii superioare, emoliente ale secrețiilor pulmonare și expectorante. Ceaiul se prepară din 1 linguriță flori uscate la 200 ml apă clocotită și se beau 2-3 căni pe zi, îndulcite cu miere sau zahăr.
Alte infuzii pentru calmarea tusei folosesc:
- flori de soc, podbal, salcâm, bujor (petale), mac roșu (petale), trandafir de dulceață (petale), lavandă, nalbă mare, ciuboțica cucului, lumânărică, piersic, porumbar;
- frunze de mentă, patlagină, salvie;
- herba de isop, cimbru, cimbrișor, busuioc, trei-frați-pătați, sunătoare, cimbru de cultură, busuioc sălbatic (Prunella), cătușe (Ballota), sovârv, brâncușă (Sisymbrium), toporași, unguraș;
- muguri de brad și pin;
- fructe zdrobite de ienupăr, măceș și fenicul (pentru copii).
(Tratamente naturiste în serviciul sănătății)
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
Metode naturale pentru a stimula curățarea limfei
Beneficiile consumului de ciuperci
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro