Urografia prin tomografie computerizată (Uro CT)

Stil de viaţă

Urografia prin tomografie computerizată (Uro CT)

Spitalul Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei are în dotare unul dintre cele mai moderne aparate pentru Tomografie Computerizată. Cu ajutorul noului aparat, CT Siemens Somatom go.Top, se poate efectua orice tip de examinare, se pot obține imagini detaliate asupra multor structuri ale organismului. Aceasta tehnologie permite vizualizarea cu acuratețe a oaselor, organelor interne, vaselor de sânge. Astăzi vorbim despre urografia prin tomografie computerizată (Uro CT) cu doamna doctor Nicoleta Dimitriu, manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența.

Ce este urografia prin tomografie computerizată (Uro CT)?

Uro CT este o formă de imagistică medicală care permite medicilor să vadă interiorul corpului fără să aibă nevoie de o intervenție chirurgicală. Este analizat tractul urinar (rinichi, uretre, vezică urinară), astfel se obțin imagini foarte detaliate și clare. În baza acestora, medicul poate stabili un diagnostic corect și recomanda un tratament adecvat.

Când se recomandă uro CT?

Medicul curant poate solicita această investigație dacă pacientul a identificat sânge în urină (hematurie), dureri în zona inghinală sau în partea inferioară a spatelui. În urma scanării se pot identifica pietre la rinichi, infecții ale vezicii urinare, infecții renale, chisturi, tumori, litiază renală (pietre la nivel renal) sau prostată mărită (hiperplazie benignă de prostată).

Urografia se poate face cu substanță de contrast sau fără?

Urografia prin tomografie computerizată se poate realiza și cu substanță de contrast și fără. În general, în timpul unei urografii prin tomografie computerizată, se realizează mai întâi o scanare non-contrast, care poate identifica pietrele la rinichi și alte nereguli majore. Apoi se injectează substanța de contrast, iar a doua scanare arată țesutul moale al rinichilor, vezicii urinare și glandelor suprarenale, în detaliu. Ulterior se efectuează a treia scanare, câteva minute mai târziu, care arată substanța de contrast și oferă informații despre sistemele de colectare ale rinichilor, fiind urmată de a patra scanare ce oferă informații despre vezica urinară. Un examen Uro CT durează maximum 90 de minute. După realizarea investigației cu substanță de contrast, pacientului i se recomandă să consume multe lichide pentru a elimina substanța din organism.

Care sunt beneficiile acestei investigații?

Urografia prin tomografie computerizată este o investigație superioară care ajută la diagnosticarea litiazei urinare. În urma scanării pot fi identificați calculii transparenți care nu pot fi vizualizați prin metoda radiologică standard. Uro CT furnizează informații despre patologia abdominală și pelvină asociată. De asemenea, tehnicile de postprocesare permit evaluarea în detaliu a tractului urinar.

Există și riscuri ale urografiei prin tomografie computerizată?

Pentru majoritatea pacienților, urografia prin tomografie computerizată este o procedură sigură. Dar ca la orice investigație medicală, există și câteva riscuri. Poate apărea, rar, o reacția alergică la substanța de contrast. Aceasta se manifestă prin mâncărime, urticarie, slăbiciune, transpirație, dificultăți respiratorii. În locul injectării substanței de contrast pot apărea unele umfșături sau vânătăi. Unele persoane pot prezenta senzație de căldură și apariția unui gust metalic în gură, la folosirea substanței de contrast. De asemenea, pacienții pot avea dureri de cap sau o stare de greață. Mai adaug că orice scanare CT presupune radiații, dar aparatul nostru este unul foarte performant, iar radiațiile sunt foarte mici. De aceea nu uităm că beneficiul unui diagnostic este mai mare decât riscul acesta.

Cum pot beneficia pacienții spitalului de scanare CT? Când e gratuit și când cu plată?

Orice pacient care se adresează Spitalului Providența și în urma unui consult de specialitate i se recomandă efectuarea de CT, cu sau fără substanță de contast, poate fi programat cu bilet de trimitere, în mod gratuit, în limita fondurilor decontate de CAS sau poate beneficia de bilet de monitor, la fel gratuit, dacă se încadrează în acele monitoare. De asemenea, pacientul care nu are bilet de trimitere, dar are recomandare pentru CT, poate beneficia prin interemediul unui voucher, de reduceri substanțiale. Se programează la numărul de telefon al spitalului sau în triaj, unde i se oferă informații despre ce presupune investigația.

 

Pentru programări pentru examinarea CT trebuie să sunați la  0786 294 305.

Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, Nicolina 2, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).

Materialul în format AUDIO îl puteți asculta AICI

Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei

Citește despre: