V-ați certat în fața copiilor? Să vă vadă și cum vă împăcați

Căsătorie

V-ați certat în fața copiilor? Să vă vadă și cum vă împăcați

    • mână gesticulând
      V-ați certat în fața copiilor? Să vă vadă și cum vă împăcați / Foto: Oana Nechifor

      V-ați certat în fața copiilor? Să vă vadă și cum vă împăcați / Foto: Oana Nechifor

Ar fi de dorit ca părinţii să aibă în toate duhul blândeţii. Dacă se întâmplă să fie văzuţi certându-se sau neînţelegându-se pentru vreo pricină sau alta, ei trebuie să fie văzuţi şi împăcându-se.

E important pentru copii să-i vadă şi să-i simtă pe părinţi în deplină înţelegere în toate. Practic, aceasta înseamnă că atunci când există vreo neînţelegere între părinţi, aceasta trebuie să-şi găsească pe cât posibil o rezolvare paşnică. Nu trebuie să se certe sau să se contrazică, mai ales în prezenţa copiilor.

Ar fi de dorit ca părinţii să aibă în toate duhul blândeţii. Dacă se întâmplă să fie văzuţi certându-se sau neînţelegându-se pentru vreo pricină sau alta, ei trebuie să fie văzuţi şi împăcându-se. Copiii simt, chiar şi fară niciun cuvânt, când există tensiuni între părinţi, şi acest lucru îi face să sufere imens. Nu ne putem aştepta ca între doi oameni să domnească o deplină înţelegere în toate.

Neînţelegerile între părinţi nu trebuie să fie simţite de copii ca dezbinându-i. Copiii nu trebuie folosiţi ca intermediari între părinţii lor. Deplina înţelegere şi armonie între părinţi are o importanţă vitală pentru sentimentul copilului de a fi ocrotit şi ca exemplu de urmat de el însuşi în propria sa căsătorie.

(Maica Magdalena, Sfaturi pentru o educație ortodoxă a copiilor de azi, Editura Deisis, Sibiu, 2006, pp. 46-47)