V-ați îmbolnăvit! Ce este de făcut?
Când omul e bolnav, fie și ușor, moartea îi vine în minte ca sufletul să cunoască cu lucrul cât de adevărat este cuvântul înțeleptului: „În tot ce faci adu-ți aminte de sfârșitul tău și nu vei păcătui niciodată” (Sirah 7, 38).
Sunt boli a căror vindecare este oprită de Domnul – atunci când El vede că boala e mai de trebuință decât sănătatea pentru mântuire. Nu pot să spun că asta nu s-ar întâmpla și în ceea ce mă privește. Dumnezeu a trimis boala. Dați mulțumită Domnului, fiindcă tot ce e de la Domnul spre bine este. Dacă simțiți și vedeți că înșivă sunteți vinovată, începeți cu pocăința și părerea de rău înaintea Domnului pentru faptul că n-ați păzit darul sănătății cel de la El primit. Iar apoi trebuie să vă gândiți doar că boala e de la Domnul și că nimic nu are loc întâmplător. Și după aceea mulțumiți din nou Domnului. Boala smerește, înmoaie sufletul și-i ușurează obișnuita povară a grijilor de multe feluri. [...]
V-ați îmbolnăvit! Ce este de făcut? Răbdați și mulțumiți lui Dumnezeu, spunând în sinea dumneavoastră: „Această boală este pentru păcatele mele mari și nenumărate. Domnul îmi ia puterile ca prin aceasta să mă facă mai înfrânat. El nu mai știe cum să mă îndrepte altfel. A încercat și cu milă, și cu necazurile, și nimic nu a folosit. Iar ceasul morții se apropie – și, când va veni, ce va face ticăloșia mea? Doamne, Dumnezeul meu! Cruță zidirea Ta cea neputincioasă. Când omul e bolnav, fie și ușor, moartea îi vine în minte ca sufletul să cunoască cu lucrul cât de adevărat este cuvântul înțeleptului: „În tot ce faci adu-ți aminte de sfârșitul tău și nu vei păcătui niciodată” (Sirah 7, 38).
(Sfântul Teofan Zavorâtul, Boala și moartea, Editura Sophia, București, 2002)
Postul și milostenia sunt aripile care duc rugăciunile spre Cer
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro