Icoana Mineiului Anului Bisericesc

Iconografie

Icoana Mineiului Anului Bisericesc

    • Icoana Mineiului Anului Bisericesc
      Icoana Mineiului Anului Bisericesc

      Icoana Mineiului Anului Bisericesc

Icoana Mineiului Anului Bisericesc este o icoană rusească împărțită pe mai multe registre, în care sunt zugrăviți sfinți și sărbători prăznuite în fiecare lună a anului bisericesc, în funcție de importanța lor pentru viața parohiei care deține icoana.

Icoana este pictată în ulei pe lemn și are dimensiunea de 53 x 44 cm, iar în prezent se află într-o colecție particulară din Rusia.

Icoana Mineiului Anului Bisericesc are în centru icoana Învierii Domnului, înconjurată de douăsprezece icoane în care sunt zugrăvite faptele Mântuitorului dinaintea Învierii, precum: Învierea lui Lazăr, Intrarea în Ierusalim, Cina cea de Taină, Prinderea lui Iisus, Patimile Mântuitorului, Iisus înaintea lui Pilat, Răstignirea Domnului, Coborârea de pe Cruce și Punerea în mormânt a Domnului.

În registrul imediat următor avem reprezentate cele douăsprezece icoane ale mineiului, în ordinea lor din calendarul Bisericii. Fiecare icoană minei este împărțită pe patru rânduri, în care sunt zugrăviți sfinți și sărbători prăznuite în acea lună. În partea de sus a fiecărei icoane, într-un chenar, este înscrisă în limba slavonă, cu litere și cifre chirilice, luna calendaristică - deși scrisul nu este de fiecare dată ușor de citit.

În registrul marginal sunt zugrăvite, pe două rânduri, icoane ale Maicii Domnului, prăznuite pe tot parcursul anului bisericesc. Dintre aceste icoane se evidențiază: în partea de sus - Încoronarea Maicii Domnului, în partea de jos - Icoana Maicii Domnului „Rugul aprins”, în partea dreapta - Icoana Maicii Domnului „Bucurie neașteptată”, în partea stângă - Icoana Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți”.