Dacă cineva nu găsește o persoană cu care să se căsătorească și-mplinește o anumită vârstă, este corect să meargă la mânăstire numai din acest motiv?

Nu. Sfânta Biserică a răspuns la întrebarea asta, hirotonind preoți în trei stări, nu? Căsătorit, monah sau celibatar. Nu văd de ce omul nu s-ar putea bucura de viață și n-ar putea să devină sfânt, celibatar fiind.

Nu. Sfânta Biserică a răspuns la întrebarea asta, hirotonind preoți în trei stări, nu? Căsătorit, monah sau celibatar. Nu văd de ce omul nu s-ar putea bucura de viață și n-ar putea să devină sfânt, celibatar fiind. Dacă Dumnezeu te-a chemat la o asemenea viață, o poți trăi frumos. E adevărat că te formezi mai greu, pentru că ești mai împins la egoism când ești celibatar. Dar, poți să-I dai slavă Lui Dumnezeu și să-l slujești pe-aproapele fără nici un fel de problemă. Cred că este o falsă problemă. Să mă ierte dacă cineva gândește altfel, dar eu am văzut celibatari fericiți, credincioși. Bisericile noastre sunt pline de celibatari, mai ales fete, dar și băieți, și care nu au deloc aerul de fete bătrâne. Nu, ci sunt frumoase, înflorite și se bucură de viață și de Dumnezeu. Și mă tem că în aceste vremuri de pe urmă, din cauza înmulțirii păcatului și a stricăciunii omenești, tot mai mulți vor fi cei care vor refuza familia și vor alege viața individuală, o viață a bunului plac… Din această cauză, mulți, mai ales multe fete, vor rămâne fără parteneri…

De la același autor

Ultimele din categorie