Nu credeți că starea de celibat este oarecum potrivnică lui Dumnezeu, în sensul că doar căsătoria și monahismul sunt căi spre desăvârșire?

Atunci Dumnezeu nu s-ar fi întrupat într-un celibatar, dacă era așa de potrivnică! Nu, nu, numai păcatul e potrivnic lui Dumnezeu. Omul viu, călugăr, celib sau căsătorit poate să fie slava lui Dumnezeu și sfânt.

Atunci Dumnezeu nu s-ar fi întrupat într-un celibatar, dacă era așa de potrivnică! Nu, nu, numai păcatul e potrivnic lui Dumnezeu. Omul viu, călugăr, celib sau căsătorit poate să fie slava lui Dumnezeu și sfânt. Adevărat este că mai ușor devii sfânt, călugăr fiind, mai ușor devii sfânt, căsătorit fiind, pentru că aceste condiții presupun mai multă lepădare de sine… Asta da, poate să fie adevărat. Dar eu n-aș pune problema așa. Mai de folos îți va fi dacă te centrezi pe Dumnezeu și pe împlinirea poruncilor. Atunci vei primi bucuria aceea pe care ți-o dă lucrarea poruncii, pentru că porunca lui Dumnezeu nu e altceva decât izvor de bucurie sfântă.

De la același autor

Ultimele din categorie