Nu este scopul relației bărbat-femeie sublimarea ei, ridicarea ei din firescul uman? De ce nu se povestește despre așa ceva?

Sublimarea da, în sensul ridicării, dar nu din firescul uman. Ea trebuie să se ridice o dată cu firescul uman. Această relație este căzută pentru că firea omului e căzută și devine sublimă dacă firea omului se sublimează, se vindecă de patimi și se înduhovnicește. Altfel, orice sublimare, este o mutilare, e o mutare a trăirii în imaginar și nu este bine.

Sublimarea da, în sensul ridicării, dar nu din firescul uman. Ea trebuie să se ridice o dată cu firescul uman. Această relație este căzută pentru că firea omului e căzută și devine sublimă dacă firea omului se sublimează, se vindecă de patimi și se înduhovnicește. Altfel, orice sublimare, este o mutilare, e o mutare a trăirii în imaginar și nu este bine. În relația dintre bărbat și femeie, ceea ce la început este mai mult o atracție, pe măsură ce omul străbate diferitele vârste trupești, sufletești și duhovnicești, se transformă în tandrețe, astfel încât la 80 de ani cei doi se vor iubi tot ca bărbat și femeie, dar fără să mai facă ce făceau acum 60 de ani în luna de miere. Va fi tot iubire între bărbat și femeie, dar va fi pe culmile ei înalte, pentru că firea lor va ajunge la loc înalt dacă va fi hrănită, plinită de agape. Altfel, decăderea omului va fi cumplită și noi cunoaștem cazuri nefericite și în această situație …

Citește alte articole despre: iubire, bărbat, femeie, sublimare, fire, agape, caz, situație, firesc, patimă

De la același autor

Ultimele din categorie