Colposcopia – procedura simplă și neinvazivă care vă poate salva viața
Colposcopia este o investigație nedureroasă, atraumatică, care nu este contraindicată femeilor gravide. Colposcopia este o componentă importantă a diagnosticului leziunilor precanceroase ale colului uterin. Despre această procedură medicală vorbim astăzi cu Cristina Elena Mandici, medic specialist Obstetrica Ginecologie în cadrul Spitalului Providența al Arhiepiscopiei Iașilor.
Ce este colposcopia?
Colposcopia este o procedură minim invazivă de investigare a tractului genital inferior: col uterin, vagin, vulvă, care se realizează cu ajutorul unui dispozitiv special numit colposcop. Este o modalitate rapidă și ușoară de a găsi modificări celulare la nivelul colului uterin care se pot transforma în cancer.
Când este recomandată colposcopia?
Colposcopia este recomandată în următoarele situații:
• rezultate ale examenului Babeș-Papanicolau modificate;
• suspiciunea unei leziuni displazice la nivelul colului, vaginului sau vulvei;
• exocervicite cronice;
• vaginite cronice;
• sângerări postcoitale sau alte sângerări genitale anormale;
• prezența condiloamelor genitale sau a polipilor cervicali;
• inflamația persistentă a colului uterin (cervicita);
• urmărirea cazurilor cu tratament conservator pentru leziuni cervicale; (precanceroase, polipi, endometrioza, traumatisme, leziuni chimice).
Cum trebuie să se pregătească pacientele pentru colposcopie?
Minimum 48 de ore înainte de realizarea colposcopiei nu este recomandat să se folosească tampoane, medicamente, creme, pulberi sau ovule vaginale.
Este indicat ca pacienta să nu întrețină relații sexuale cu minimum 48 de ore înainte de programare.
Se recomandă ca examinarea să nu fie programată în timpul ciclului menstrual. Perioada ideală de efectuare a colposcopiei este între zilele 7-12 ale ciclului menstrual, până la perioada ovulatorie.
Cum decurge mai exact colposcopia? Ce se întâmplă în timpul acestei proceduri?
O colposcopie se poate face în cabinetul medicului ginecolog și durează aproximativ 15-20 de minute.
După ce pacienta se așază pe masa ginecologică, medicul introduce un instrument numit speculum în interiorul vaginului pentru a-l deschide, astfel încât să poată vedea cât mai clar colul uterin. Aplică apoi o soluție specială pe colul uterin, vagin și vulvă, pentru a evidenția zonele anormale de pe colul uterin. Apoi, medicul privește cu atenție colul uterin printr-un colposcop – un instrument care arată ca un binoclu, poziționat pe un suport cu lumină puternică, între picioarele pacientei, cât mai aproape de corp, fără însă a atinge corpul.
Dacă medicul observă ceva care nu pare normal, va face o biopsie. Acest lucru înseamnă că va preleva o probă de țesut pe care o va trimite la laborator.
Colposcopia este o procedură simplă și aproape nedureroasă. Pacienta poate simți presiune atunci când medicul introduce speculumul în vagin și poate simți o ușoară senzație de arsură atunci când se aplică soluția specială pe col, vagin și vulvă.
Dacă se face biopsie, este posibil să se simtă un anumit disconfort. Majoritatea femeilor o descriu simțindu-se ca o ciupitură ascuțită sau crampă menstruală.
Există efecte secundare asociate colposcopiei?
Nu există efecte secundare directe asociate colposcopiei.
În cazul în care în timpul procedurii se face și o biopsie este posibil să apară infecție și sângerare. După o colposcopie cu biopsie, pacientele au timp de câteva zile o scurgere vaginală închisă la culoare. De asemenea, pot apărea crampe sau dureri ușoare care ar trebui să dispară în câteva zile.
În cazul în care crampele, durerile sau sângerările nu dispar și se agravează, deci apar sângerări masive, dureri severe la nivelul abdomenului inferior sau pelvisului, trebuie contactat de urgență medicul.
În legătură cu interpretarea rezultatelor, ce ne puteți spune?
De obicei, medicul ginecolog poate spune pacientei imediat după procedură ceea ce a observat. În cazul în care se efectuează și o biopsie, rezultatele anatomo-patologice durează aproximativ 2 săptămâni.
Un mesaj de final, vă rugăm!
În final, aș vrea să transmit pacientelor un mesaj de luat acasă, și anume – o procedură simplă și neinvazivă vă poate salva viața. Astfel încât testarea anuală a testului Babeș Papanicolau și a HPV-ului este foarte importantă. În condițiile în care una dintre acestea are o minimă modificare anormală este obligatoriu să efectuați colposcopia.
Vă așteptăm cu drag să lucrăm împreună la sănătatea dumneavoastră!
Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, Nicolina 2, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).
Materialul în format AUDIO îl puteți asculta aici: https://www.youtube.com/watch?v=BlNJxrguBjc
Mai multe informații găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Arhiepiscopiei Iașilor: https://www.facebook.com/providenta/
16 octombrie – Ziua mondială a alimentației sănătoase
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro