Una dintre cele mai renumite mănăstiri din Georgia, Mănăstirea Sfântul Gheorghe – Bodbe, se înălţă pe o culme ce străjuieşte Valea Alazani la o distanţă de aproximativ 2 kilometri de orăşelul georgian Sighnaghi. Aici se odihnesc moaştele Sfintei Nina, cea întocmai cu Apostolii.
Mănăstirea Bodbe a fost ridicată pe mormântul Sfintei Nina la dorinţa regelui Mirian III (284-361). Biserica iniţială de tip navă a fost încorporată în basilica cea mare, cu trei abside, ridicată după secolul al IX-lea. În secolul al XVII-lea, bisericii i-a fost adăugată o prelungire, primind un aspect de clădire fortificată.
Aşezământul a fost ales de regii din Kakheti drept loc de încoronare. În anul 1615 mănăstirea a fost atacată de către trupele persane a lui Shah Abbas I, dar a fost restaurată de către regele Teimuraz I de Kakheti (1605-1648).
Odată cu anexarea Georgiei la Imperiul Rus (1801), mănăstirea a fost a fost reparată şi împodobită cu fresce de mitropolitul Ioan Makashvili. Atunci au fost ridicate o clopotniţă cu trei etaje şi un corp de chilii pentru maici, fiind înfiinţată şi o Şcoala Teologică. După moartea mitropolitului Ioan Makashvili în anul 1837, mitropolia a fost transformată în episcopie, iar Mănăstirea Bodbe în parohie.
În anii 1860, Arhimandritul Macarie Batatashvili a început să restaureze ansamblul monahal şi a pus bazele unei Şcoli de Cântăreţi Bisericeşti. Iar în anul 1889 ţarul Alexandru al III-lea al Rusiei a vizitat Mănăstirea Bodbe şi a hotărât redeschiderea mănăstirii, cu obşte de maici. În 1901 obştea mănăstirii număra 300 de maici.
În anul 1924, Guvernul Sovietic a închis mănăstirea, transformând-o în spital.
Odată cu dizolvarea Uniunii Sovietice, Mănăstirea Bodbe a fost reînfiinţată în anul 1991. Între anii 1999-2000 şi 2003-2004, aşezământul a trecut printr-un amplu proces de restaurare, basilica recăpătându-şi arhitectura ei originală.
În absida sudică a bisericii se afla până astăzi mormântul Sfintei Nina, deasupra căruia se păstrează frescele din secolul al XIX-lea, majoritatea înfăţişând scene din viaţa sfintei.
Date de contact
Adresă: Sighnaghi-St. Nino Monastery, Sighnaghi, Georgia
(Foto) Pelerin pe urmele Sfintei Nina la Mănăstirea Bodbe din Georgia

Despre Pr. Silviu Cluci
Părintele Silviu Cluci este absolvent al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași și al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași (licență și masterat, 2011). ...