Trapeza Mănăstirii Decani din Serbia

Locuri de pelerinaj

Trapeza Mănăstirii Decani din Serbia

    • Trapeza Mănăstirii Decani din Serbia
      Trapeza Mănăstirii Decani din Serbia

      Trapeza Mănăstirii Decani din Serbia

Fiind o clădire trainică, bine construită, trapeza a rezistat primelor atacuri ale turcilor date asupra mănăstirii şi a rămas neschimbată până la începutul secolului al XV-lea. 

Cea mai importantă clădire din Mănăstirea Decani, după biserică, este trapeza. E construită din piatră fasonată şi cărămidă, în aşa fel încât fiecare bloc de piatră să fie încadrat cu rânduri de cărămidă. Din surse scrise şi din vestigii reiese că interiorul trapezei a fost iniţial o încăpere spaţioasă şi încântătoare, împodobită cu frescă, cu o duşumea din plăci de piatră alese şi frumos aşezate şi mese de marmură de Bresccia. Încăperea dreptunghiulară era lungă de 32,5 metri şi lată de 10,5 metri, terminându-se pe latura de est cu o absidă. Întrucât erau între 14 şi 17 mese în trapeză, mai mult de 150 călugări din obştea mănăstirii puteau lua masa împreună.

Fiind o clădire trainică, bine construită, trapeza a rezistat primelor atacuri ale turcilor date asupra mănăstirii şi a rămas neschimbată până la începutul secolului al XV-lea. În timpul reconstruirii ei, după focul din secolul trecut, trapeza a fost împărţită în trei încăperi. Există un hol spaţios pe latura de est şi o mică trapeză pentru călugări, spre vest.

Singura mobilă originală păstrată este masa stareţului cu un tron de piatră, în mijlocul absidei spaţioase a holului mare.