Satul Magdala
Săpăturile arheologice realizate în zonă au scos la iveală ruinele unei vechi sinagogi şi ale unei mănăstiri bizantine. Monahul Epifanie, care a trecut pe aici în secolul al IX-lea, a observat pe locul casei Mariei Magdalena o biserică.
În limba ebraică Magdala se pronunţă Migdal, iar în arabă El Mazdal. În Noul Testament nu este menţionată, chiar dacă se pare că şi-a luat denumirea de la Maria Magdalena (Marcu 27, 55-56; 15, 40-41; Luca 23, 43; Ioan 19, 25). Magdala este identificată cu satul Dalmanuta menţionat de Evanghelistul Marcu (8, 10). În acest sat a mers Hristos după cea de-a doua minune a înmulţirii pâinilor şi peştilor.
Sursele istorice din primele secole menţionează Magdala sub denumirea de Tarihea. Într-adevăr, în timpul lui Hristos, satul era vestit pentru peştii săi conservaţi, de unde şi de numirea de Tarihea. Săpăturile arheologice realizate în zonă au scos la iveală ruinele unei vechi sinagogi şi ale unei mănăstiri bizantine. Monahul Epifanie, care a trecut pe aici în secolul al IX-lea, a observat pe locul casei Mariei Magdalena o biserică.
(Locurile Sfinte, Fundaţia Centrul Cultural Elen, p. 96)
Câmpul păstorilor – Beit Sabur
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro