Viața Sfântului Clement, Arhiepiscopul Ohridei

Vieţile Sfinţilor

Viața Sfântului Clement, Arhiepiscopul Ohridei

    • Viața Sfântului Clement, Arhiepiscopul Ohridei
      Viața Sfântului Clement, Arhiepiscopul Ohridei

      Viața Sfântului Clement, Arhiepiscopul Ohridei

Sfântul Clement de Ohrida a fost ucenicul Sfinților Chiril și Metodie și este considerat unul dintre cei șapte apostoli ai Bulgariei. A fost savant, scriitor, vorbea fluent slavona, greaca și latina, fiind considerat un luminător al slavilor.

Sfântul Clement de Ohrida a fost ucenicul Sfinților Chiril și Metodie și este considerat unul dintre cei șapte apostoli ai Bulgariei. A fost savant, scriitor, vorbea fluent slavona, greaca și latina, fiind considerat un luminător al slavilor. A continuat opera de traducere a Sfinților Chiril și Metodie, dar este și în același timp autor a unor opere proprii, primele volume de literatură duhovnicească slavonă.

Sfântul Clement a fost primul ierarh bulgar care a slujit, a predicat și a scris în limba slavonă. A apărat credința în Hristos în fața păgânilor, botezând și vestind Evanghelia pe întreg cuprinsul provinciei Moesia (vechea denumire a regiunii dintre Munții Balcani din Bulgaria și Dunăre). A înființat numeroase școli pentru copii și adulți în sud-vestul Macedoniei. Numărul total al studenților săi a fost enorm. Cei aleși și acceptați pentru hirotonie au fost în jur de 3500 de bărbați.

A fondat în Ohrida Mănăstirea „Sfântul Pantelimon”, unde a fost îngropat în anul 916 într-un sicriu pe care l-a făcut cu mâinile sale.

Sfântul Clement este prăznuit în data de 25 noiembrie, ziua adormirii sale, precum și pe 27 iulie.

Citește despre: