Viața Sfântului Cuvios Naum al Ohridei
Sfântul Cuvios Naum al Ohridei a fost unul din cei cinci ucenici (cunoscuți și sub numele de „cei cinci urmași”) ai Sfinților Chiril și Metodie, apostolii slavilor (11 mai). Dascăl întelept, călăuzitor al monahilor, aspru nevoitor, rugător și duhovnic lucrător de minuni, Sfântul Cuvios Naum a trăit între 830 - 23 decembrie 910.
Sfântul Cuvios Naum al Ohridei a fost unul din cei cinci ucenici (cunoscuți și sub numele de „cei cinci urmași”) ai Sfinților Chiril și Metodie, apostolii slavilor (11 mai). Dascăl înțelept, călăuzitor al monahilor, aspru nevoitor, rugător și duhovnic lucrător de minuni, Sfântul Cuvios Naum a trăit între 830 - 23 decembrie 910.
În jurul anilor 843, Sfântul Naum a devenit ucenic al Sfinților Chiril și Metodie, și a plecat cu ei să facă misiune în Moravia Superioară.
În jurul anilor 867-868, este hirotonit preot la Roma, după care s-a întors în Moravia unde i-a ajutat pe Sfinții Chiril și Metodie ca preot în lucrarea lor misionară.
În anul 885, Sfântul Naum este exilat din Moravia, după o vreme petrecută în închisoare, ca urmare a răutații clerului german din zonă. Sfântul Naum este unul dintre întemeietorii Școlii de Literatură din Pliska.
În anul 905, după ce Sfântului Clement a fost hirotonit Episcop de Drembica - Velika, Sfântul Naum s-a retras pe malul Lacului Ohrida. În jurul călugărului s-a adunat o mulțime de călugări, de pe tot cuprinsul Balcanilor, el fiind cunoscut încă din timpul vieții ca făcător de minuni. Aici a întemeiat Mănăstirea Ohrida, care, mai tarziu, îi va purta numele și va adăposti Sfintele sale Moaște. În această mănăstire, sfântul a tradus Sfânta Scriptură din greacă în slavonă.
Sfântul Naum a adormit în Domnul pe 23 decembrie 910, iar Sfintele sale Moaște făcătoare de minuni lucrează și astazi mulțime de minuni celor ce se roagă cu credință, mai cu seamă vindecări de boli grele, îndeosebi nebunia.
Mucenicia Sfântului Lupus: rob pe pământ, dar liber pe vecie întru Hristos
Viața Sfintei Mucenițe Iraida
Traducere și adaptare:Sursa:Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro