(Video) O retrospectivă în cifre: Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva – 2022  

Sărbătoarea de anul acesta a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi s-a desfășurat în perioada 7-16 octombrie.

În cele 10 zile ale hramului, peste 260.000 de pelerini s-au închinat la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Paisie de la Neamț.

Sfintele moaște au fost așezate într-un baldachin special, împodobit cu flori pentru al 19-lea an consecutiv, prin osteneala unei familii din București.

Pregătirea aranjamentelor florale a început cu câteva zile înainte de plecarea spre Iași, acestea fiind realizate în București, pe parcursul a 12-14 ore.

Înveșmântarea baldachinului cu flori a durat, ca de obicei, aproape zece ore, fiind implicați mai mulți voluntari.

La Catedrala din Iași s-a săvârșit Sfânta Liturghie de 9 ori și slujba privegherii de 5 ori, cu participarea unor ierarhi din Sinodul Mitropolitan.

Pe 14 octombrie, în ziua prăznuirii Sfintei Cuvioase Parascheva, peste 32.000 de credincioși au fost prezenți la Sfânta Liturghie săvârșită pe podiumul din Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt.

La slujbă au participat 26 de ierarhi din țară și din Basarabia, Grecia, Bulgaria, Siria și Tanzania-Africa, încununând sărbătoarea Ocrotitoarei Moldovei.

Tot pe 14 octombrie, numărul închinătorilor care au așteptat să treacă pe la baldachinul care a adăpostit sfintele moaște a atins punctul maxim de 17.000, la ora 22.00.

Potrivit estimărilor autorităților, până în dimineața zilei de 16 octombrie, peste 340.000 de persoane au participat la pelerinaj, la slujbele religioase și la celelalte evenimente desfășurate în zona Catedralei Mitropolitane.

Duminică, în ultima zi a pelerinajului, alte 10.000 de persoane s-au închinat la raclele cu sfintele moaște așezate în Catedrala Mitropolitană.

Bucură-te, floare neveștejită a Bisericii lui Hristos; Bucură-te, Sfântă Parascheva, mult folositoare!

Video pe aceeași temă

Ultimele din categoria Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

Pe aceeași temă

Citește și