(Video) Popas duhovnicesc cu PS Siluan: cum este prăznuită Învierea Domnului pe meleagurile diasporei

Interviu

(Video) Popas duhovnicesc cu PS Siluan: cum este prăznuită Învierea Domnului pe meleagurile diasporei

Credincioșii văd și înțeleg în multe feluri Învierea. Unii înțeleg simplitatea ei prin prisma iubirii și a credinței, alții nu pot să exprime în cuvinte, dar au capacitatea de a se bucura, potrivit modului în care și-au cultivat ogorul inimii. Cea mai importantă parte rămâne pregătirea personală pentru marea sărbătoare a Învierii, care cere atenție și delicatețe, nu superficialitate. 

Învierea Domnului este aceeași dincolo de granițe, dincolo de temperaturi și distanțe, dincolo de aria geografică. Cum petrec românii din diaspora și cum se pregătesc pentru Paști? Care sunt greutățile pe care românii ortodocși le întâmpină? Care sunt bucuriile celor plecați în afară? Acestea sunt doar câteva aspecte pe care le-am abordat într-un dialog cu PS Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei, difuzat în cadrul emisiunii „Pridvoarele credinței” - TVR Iași.  

Preasfințitul Siluan a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu, iar ulterior cursurile de doctorat la Institutul de Teologie Ortodoxă „Saint-Serge” din Paris. În octombrie 2001 a fost hirotonit întru arhiereu și a primit demnitatea de Episcop Vicar al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, având în grijă parohiile și comunitățile românești din Spania, Portugalia și sudul Franței.

În anul 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales ca cel dintâi Episcop Ortodox Român al Italiei.