Sfânta Muceniță Ludmila – drumul spre sfințenie

Omorâtă de către nora și unul dintre nepoții ei, alături de un alt nepot, pentru că erau creștini, Sfânta Liudmila și Venceslas au plecat la Domnul în plină rugăciune, lăsând în urma lor religia creștină ca religie oficială.

Născută în secolul al IX-lea, în Boemia, dintr-o familie de oameni bogați, Sfânta Ludmila s-a căsătorit cu prințul Borzivoi și au primit Sfântul Botez în urma unei întâlniri cu cei doi frați Metodie și Chiril. Așa a apărut prima biserică în Boemia, iar Domnul i-a binecuvântat cu un fiu pe care l-au învățat dreapta credință.

Fiul lor, Vratislav, s-a căsătorit însă cu o prințesă păgână, Dragomira, și aveau doi copii, unul credincios, Venceslas, și unul păgân, Boleslav. După ce au murit bunicul și tatăl lor, cei doi copii au rămas în grija Dragomirei.

Și cum aceasta îi ura pe fiul său Venceslas și pe Sfânta Ludmila pentru că erau creștini, a complotat cu celălalt fiu, Boleslav, și i-au omorât, pe când se rugau. Împăratul Germaniei a răzbunat această faptă, impunând religia creștină ca oficială.

Ultimele din categorie