Sfânta Muceniță Valentina ‒ drumul spre sfințenie

Iubindu-L pe Dumnezeu mai mult decât orice în această lume, Sfânta Valentina nu s-a speriat de chinurile pe care le văzuse la mărturisitorii creștini, ci cu mai multă hotărâre și-a arătat dragostea, refuzând să se închine zeilor. Pentru că le-a distrus jertfelnicul, închinătorii la idoli au bătut-o și au aruncat-o de vie în foc.

Fiind fecioară și iubind viața în curăție, Sfânta Valentina crescuse în Cezareea în vremea în care creștinii erau persecutați pentru că Îl mărturiseau pe Hristos. Privind cum ighemonul Firmilian o torturează pe Enata, o tânără ce nu voia cu nici un preț să se lepede de Dumnezeu și să slujească zeilor, Sfânta Valentina a distrus jertfelnicul pe care păgânii aduceau jertfe zeilor.

Din această cauză, a pășit pe calea muceniciei, căci ighemonul, plin de furie, a poruncit să fie și ea chinuită, iar în cele din urmă le-a aruncat de vii în foc, dându-și amândouă sufletul în mâinile Domnului. Odată cu ele a primit cununa biruinței și Mucenicul Pavel, ucis de sabie pentru credința în Hristos.

Ultimele din categorie