Sfântul Neofit Zăvorâtul din Pafos – drumul spre sfințenie

Documentar

Sfântul Neofit Zăvorâtul din Pafos – drumul spre sfințenie

    • Sfântul Neofit Zăvorâtul din Pafos
      Sfântul Neofit Zăvorâtul din Pafos – drumul spre sfințenie / Foto: Oana Nechifor

      Sfântul Neofit Zăvorâtul din Pafos – drumul spre sfințenie / Foto: Oana Nechifor

Unul dintre cele mai importante repere creștine din Cipru, Sfântul Neofit a trăit vreme de 60 de ani într-o peșteră, rugându-se pentru toate durerile lumii, pe care le știa în amănunt, deși nu ieșise deloc din locul său de nevoință.

Născut în secolul al XII-lea, în Cipru, Sfântul Neofit a ales să pășească pe calea monahismului încă de la 18 ani, părăsind lumea și nunta pe care părinții lui i-o pregătiseră. Învățând singur să scrie și să citească, a petrecut șapte ani la Mănăstirea Sfântului Ioan Gură de Aur, iar apoi s-a stabilit într-o peșteră la nord-vest de Pafos, pe care a numit-o Enkleistra, cunoscând că aceasta este voia Domnului. În anii care au urmat a mărit acea peșteră, făcând acolo biserică și chilii și pictându-le minunat, încât a ajuns cunoscut în tot Ciprul, iar închinătorii erau tot mai mulți.

Deși nu a părăsit acel loc, știa exact ce se întâmplă în lume, povestind despre căderea Ierusalimului și a Constantinopolului și despre vânzarea Ciprului. Lăsând în urma lui nenumărate scrieri, printre care tipicoane, laude, biografii ale sfinților și cateheze, a trecut la Domnul după 60 de ani de nevoință în peșteră.

Sfintele lui moaște au fost mutate în mănăstirea închinată lui, din Cipru, fiind pomenit atât pe 28 septembrie, la aflarea sfintelor moaște, cât și pe 24 ianuarie, în semn de amintire pentru minunea salvării lui de la moarte. Căci Sfântul Neofit căzuse de pe pisc, în timp ce tăia în piatră ca să zidească peștera de sus, dar Domnul nu a îngăduit să se piardă.