Sfântul Grigorie Teologul ‒ drumul spre sfințenie

Adus pe lume după cererile îndelungate ale mamei sale, Sfântul Grigorie a fost ales de Domnul pentru a transmite cu înțelepciune Adevărul, fiind supranumit „teologul” pentru lucrările sale extraordinare. A fost botezat și chemat la mănăstire de Sfântul Vasile cel Mare, alături de care a alcătuit prima Filocalie. Fiind preoțit în pofida refuzului său, a ajuns episcop și, în cele din urmă, s-a retras, petrecând în rugăciune și osteneli până la moartea sa.

Născut în Nazianz, în secolul al IV-lea, Sfântul Grigorie a fost fiu de episcop și a venit pe lume după multele rugăciuni ale mamei sale. Aceasta a fost înștiințată în vis că va da naștere pruncului și a știut și care va fi numele lui. Sfântul Grigorie a studiat în mai multe locuri, precum Cezareea Capadociei, Alexandria și Atena. Și-a pus în gând să își păstreze fecioria până la finalul vieții, având și o vedenie cu două fecioare îmbrăcate în alb și împodobite cu o frumusețe diferită de cea a lumii acesteia.

A fost botezat și chemat la mănăstire de către Sfântul Vasile cel Mare. Ajuns în Pont, au lucrat împreună la alcătuirea primei Filocalii, iar apoi Sfântul Grigorie s-a călugărit și a fost hirotonit preot de către tatăl său, deși nu dorea acest lucru. În cele din urmă, a ajuns episcop al Sasimei, iar pentru o scurtă perioadă a fost și arhiepiscop al Constantinopolului. Din pricina celor care dezbinau Biserica, s-a retras la Nazianz și s-a dedicat lucrărilor și rugăciunii, fiind supranumit „teologul”, pentru înțelepciunea sa.

A plecat la Domnul pe când avea 60 de ani, fiind foarte slab și ajuns de ostenelile la care își supusese trupul. Parte din capul Sfântului Grigorie se găsește la Suceava, la Mănăstirea Slatina, sfintele moaște fiind aduse de la Constantinopol de către domnitorul Alexandru Lăpușneanu.

Ultimele din categorie