10 reguli ale succesului în gătit, de la Părintele Epifanie din Muntele Athos

Stil de viaţă

10 reguli ale succesului în gătit, de la Părintele Epifanie din Muntele Athos

  • 10 reguli ale succesului în gătit, de la Părintele Epifanie din Muntele Athos
   Foto: pr. Silviu Cluci

   Foto: pr. Silviu Cluci

  • 10 reguli ale succesului în gătit, de la Părintele Epifanie din Muntele Athos
   Foto: pr. Silviu Cluci

   Foto: pr. Silviu Cluci

Părintele Epifanie din Sfântul Munte Athos de la Chilia Mylopotamos a Marii Lavre, autorul cărții Arta culinară a Sfântului Munte, a redactat un „decalog” al succesului pentru gătit. Cartea Părintelui Epifanie cuprinde rețete de mâncăruri de legume, mâncăruri de pește și mâncăruri de fructe de mare, fiind foarte folositoare celor deprinși cu gătitul.

Cele zece reguli sunt următoarele:

 1. Roagă-te pentru reuşita a ceea ce faci. Înainte de a începe să gătească, monahii îşi fac cruce şi rostesc o mică rugăciune pentru ca Dumnezeu să binecuvânteze lucrul lor. Alege, apoi, cu multă atenţie, ingredientele. De preferinţă, să fie naturale, curate si proaspete.
 2. Dă o importanţă şi o atenţie deosebită focului, învaţă să-l întrebuinţezi, căci fără acesta nu putem să gătim.
 3. Învaţă să deosebeşti şi să preţuieşti acele ingrediente care absolut necesare pentru gătit: ulei, ceapă, usturoi, sare, piper, lămâie etc.
 4. Relaţia ta cu apa trebuie să fie dintre cele mai bune. Deşi unul dintre cele mai simple elemente, apa este, cu toate acestea esenţială, căci fără apă nu putem găti.
 5. Nu te sfii: întreabă, ca să înveţi, citeşte cărţi de bucate, pune-ţi imaginaţia la contribuţie, dă-ţi silinţa să faci bine ceea ce faci.
 6. Educă-ţi simţurile, limba, cerul gurii, nasul şi vederea. Astfel vei putea să deosebeşti dulcele de iute, nesăratul de sărat, amarul de acru şi aşa mai departe.
 7. Fii atent la culori şi gusturi. O bună combinaţie de culori şi arome ne dă puncte în plus la prezentarea şi la servirea mesei.
 8. Tacâmurile noastre, cuţite, curăţătoare, polonice, strecurătoare, oale, trebuie să fie curate şi aşezate fiecare la locul lui. Întreaga bucătărie trebuie păstrată curată şi pregătită de acţiune în orice moment.
 9. Nu te teme de eventualele greşeli. Bazează-te pe îngăduinţa celor care te iubesc şi care vor mânca din mâncarea pe care ai pregătit-o pentru ei.
 10. Cu cât iubești şi preţuieşti mai mult pe cei din jurul tău, cu atât mai bună va fi mâncarea pe care o găteşti pentru ei.

Părintele Epifanie de la Mylopotamos este, probabil, cel mai bun bucătar din Sfântul Munte, fiind chemat la cele mai mari praznice aghiorite pentru a rândui bucătăria, a găti și a pregăti trapeza.

Vă mai recomandăm: (Foto) Prin bucătăria athonită

Sursa: basilica.ro