15 gânduri pentru tineri de Ziua Internațională a Tineretului Ortodox
Sărbătorită anual pe 2 februarie, chiar de praznicul Întâmpinării Domnului, Ziua Internațională a Tineretului Ortodox reprezintă un prilej de bucurie și comuniune pentru tinerii ortodocși și subliniază rolul lor esențial în Biserică, încurajând implicarea activă în viața spirituală și socială.
Existența ei reafirmă importanța credinței în formarea morală și spirituală a noilor generații și, totodată, le oferă tinerilor ocazia de a se dezvolta într-un cadru armonios, de solidaritate și sprijin reciproc.
Cu acest prilej, am selectat câteva cuvinte încurajatoare care să le amintească tinerilor, dar și nouă, tuturor, că tinerețea autentică înseamnă dăruire, responsabilitate și comuniune cu Hristos.
Nimeni să nu-ţi dispreţuiască tinereţea; ci fii o pildă pentru credincioşi: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credinţă, în curăţie (I Timotei 4, 12)
Dragii mei tineri, voi sunteți în floarea vârstei, trăiți-vă tinerețea! E a voastră! Și trebuie s-o trăiți înainte de a fi prea târziu, dar în limitele decenței și ale bunei cuviințe. Nu vă imaginați cât este de plăcut să-ți trăiești tinerețea fără ca mai târziu să-ți fie rușine sau să-ți pară rău de faptele pe care le-ai făcut. (Mitropolitul Bartolomeu Anania)
Aveți puterea de a-i inspira și pe ceilalți, de a le arăta că trăirea creștină aduce lumină și speranță într-o lume care uneori își pierde reperele. Așadar, fiți bucuroși și curajoși, rămâneți aproape de Hristos, deoarece El este Lumina care dă sens vieții și împlinire sufletului prin cuvintele adresate ucenicilor Săi: „Voi sunteți lumina lumii” (Matei 5, 14), iar această lumină nu poate fi ascunsă sub obroc, ci trebuie să lumineze tuturor! (Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României)
Voi, tinerii, şi cei asemenea vouă, sunteţi aluatul care dospeşte toată frământătura, sunteţi lumina care nu trebuie să se stingă. E bine să vă păstraţi entuziasmul pe care îl aveţi şi să îl trăiţi în legătură cu Biserica. Voi sunteţi chemaţi să nu fiţi singuri, ci împreună cu ceilalţi, pentru a constitui aluatul care dospeşte frământătura celor din jur. (Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei)
Fii liber în Dumnezeu, ca în viață să poți birui toate nedreptățile, încercările și obstacolele ce-ți stau înainte și – astfel – să fii un om pe măsura și vrerea societății din care faci parte și implicit a lui Dumnezeu, după chipul Căruia ai fost creat. (Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților)
Biserica lui Hristos îi cheamă pe tinerii ei să fie mărturisitori ai iubirii lui Hristos pentru umanitate şi misionari ai Bisericii în lume. (Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României)
Tinerețea este despre dăruire. Tinerețea înseamnă resurse, entuziasm, disponibilitate și perspective. Toate acestea cer împreună ca dăruirea ta să fie intensă și totală: din toată inima (simțirea), din tot sufletul (vitalitatea), din toată puterea (voința) și din tot cugetul (rațiunea). Asta o știm de la Domnul Însuși. Deci, iubește și dăruiește-te cu toată ființa ta, implică-te cu toate resursele tale, întocmește-ți proiecte mari și învață să câștigi bucurii durabile! (PS Benedict Bistrițeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului)
Tânărul are nevoie de un povățuitor duhovnicesc, care să-l sfătuiască și de care să asculte, ca să călătorească cu siguranță duhovnicească, fără primejdii, fără frică și fără să se împotmolească. (Sfântul Paisie Aghioritul)
Stați lângă Hristos, aceasta este libertatea! Să învățați că sunteți apa cea vie din Biserică, luând din tot ceea ce înseamnă Biserica. A fi ortodox nu e un handicap, nu e o rușine, nu e o dezicere! Și luați note bune la fizică, la mate, la chimie, arătați că puteți! (Părintele Constantin Necula)
Tinerețea, fiule, dacă are smerenie și nevinovăție, ajunge. Nimic altceva nu-ți cere Dumnezeu. De aceea, fiule, să fii nevinovat și smerit. (Sfântul Nifon, Episcop de Constanțiana)
Dragi copii, să luptați ca să câștigați această libertate pe care eu am dobândit-o încă din vremea comunismului: Sfânta Împărtășanie este noastră, Hristos din Sfânta Euharistie este viața noastră! Luptați împotriva propriilor păcate, împotriva duhului lumii, împotriva glasului celor care ne condamnă și nu ascultați decât atât: „Doamne, pe Tine Te doresc!”. Și mergeți să vă împărtășiți la Liturghie! (Schimonahia Siluana Vlad)
Este în firea lucrurilor ca un tânăr să fie curios. Fiți curioși! Cât se poate de curioși. În știința voastră, în setea voastră de carte, în setea voastră de educație, fiecare unde îl trage inima, dar nu lăsați curiozitatea să umble acolo unde este în primejdie. Oricât ai fi de curios, nu-ți vei pune mâna într-un cuib de vipere. (Mitropolitul Bartolomeu Anania)
La trei lucruri să țineți cu dinții în viața voastră: la Dumnezeu, la familia voastră și la neamul din care faceți parte. Să-L aveți pe Dumnezeu. Să nu vă fie rușine niciodată să-L mărturisiți prin crucea de la gât, prin semnul Crucii pe care îl faceți în fața unei biserici, prin rugăciunea înainte și după masă, în orice context v-ați afla. Să vă păstrați curăția trupească și să vă ajute Dumnezeu să vă întemeiați familii frumoase. (Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei)
A lucra, alături de alți tineri, pentru binele celor încercați, dar și pentru mărturisirea Adevărului, înseamnă a fi util și a fi responsabil. Adevărata tinerețe este eroică, este creativă, este dornică de a descoperi înălțimile cele mai frumoase de unde peisajul vieții se vede în toată splendoarea lui și de unde se întrevede și Raiul. (Arhimandritul Nicodim Petre)
Bucurați-vă de ce este frumos, de ceea ce e curat și de câte ori aveți ocazia, stați de vorbă cu părinții, cu bunicii sau cu oameni bătrâni. Ce să vă mai spun eu ca să vă dau un pic de curaj? Oricât de grea ni s-ar părea viața, așa cum o priviți voi cu ochișorii voștri, cu mintea voastră, cât înțelegeți, să știți că viața e frumoasă. Niciodată să nu renunțați la viață! Oricât de greu vă este, nu renunțați la viață și dacă chiar nu mai puteți, fugiți la un părinte, la un preot, să-i spuneți necazul, să vă spovediți, să vă facă o dezlegare și să vă puteți bucura. Ca să ieșim din anumite stări prin care trecem, trebuie să Îl avem pe Dumnezeu alături. (Părintele Pimen Vlad)
***
Ziua Internațională a Tineretului Ortodox, sărbătorită în fiecare an pe 2 februarie, a fost instituită în iunie 1992, în cadrul celei de-a 14-a Adunări Generale a Syndesmos – Organizația Mondială a Tineretului Ortodox. Această inițiativă a primit binecuvântarea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, alături de alți întâistătători ai Bisericilor Ortodoxe locale.
Strigătul femeii canaanence și strigătul mamelor noastre
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro