Îndemnuri către tineri ale IPS Teofan: „Voi sunteți lumina care nu trebuie să se stingă”
„Voi, tinerii, şi cei asemenea vouă, sunteţi aluatul care dospeşte toată frământătura, sunteţi lumina care nu trebuie să se stingă. E bine să vă păstraţi entuziasmul pe care îl aveţi şi să îl trăiţi în legătură cu Biserica. Voi sunteţi chemaţi să nu fiţi singuri, ci împreună cu ceilalţi, pentru a constitui aluatul care dospeşte frământătura celor din jur. Aceasta o faceţi dând mărturie prin viaţa creştină pe care încercaţi să o trăiţi, dând mărturie bucuriile trăite în Biserică.”
Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost alături de tineri în cadrul multor întâlniri pe care aceștia le-au desfășurat cu diferite ocazii. Din cuvântările rostite, am extras câteva îndemnuri adresate acestora cu părintească dragoste:
La trei lucruri să țineți cu dinții în viața voastră: la Dumnezeu, la familia voastră și la neamul din care faceți parte. Să-l aveți pe Dumnezeu. Să nu vă fie rușine niciodată să-L mărturisiți prin crucea de la gât, prin semnul Crucii pe care îl faceți în fața unei biserici, prin rugăciunea înainte și după masă, în orice context v-ați afla. Să vă păstrați curăția trupească și să vă ajute Dumnezeu să vă întemeiați familii frumoase. Să dați naștere tuturor copiilor cu care vă va binecuvânta Dumnezeu. Și nu în ultimul rând, să vă dăruiască Dumnezeu conștiința că sunteți născuți aici, în această țară numită România și că ați fost botezați în credința ortodoxă a acestui neam, stăruind din tot sufletul să cunoașteți istoria acestui neam. Să vă dăruiască Dumnezeu putere să țineți legătura cu El, să aveți o familie binecuvântată și să fiți moștenitori demni ai acestui popor!
Dumnezeu să vă dăruiască puterea, dar și libertatea de a vă numi fiii Săi, să aveți puterea de a sfărâma orice stăpânire nedreaptă din viața voastră și a lumii și atunci, după cuvântul Sfântului Apostol Pavel, ne vom numi cu numele Lui în sensul cel mai adevărat, ne vom îmbogăți în El cu adevărata libertate, vom cunoaște ce este frumusețea dumnezeiască din această lume și vom fi bucurie cerului și Bisericii și părinților, dascălilor și întregii existențe de pe pământ și din veșnicie.
Cu toții avem nevoie de grupul de prieteni, avem nevoie de oamenii cu care să ne petrecem timpul liber, să ne bucurăm, iar acest grup ne poate duce spre o anumită cale. Cred că și voi încercați să fiți următori lui Hristos, ajutați fiind de grupul de prieteni – cei care vă însoțesc la strană, într-o drumeție, la un film sau un spectacol. Având prieteni lângă tine, care au aceeași concepție de viață, vezi că te simți bine, te bucuri de libertate și entuziasm. Îl rog pe Dumnezeu să vă dăruiască discernământ în alegerea grupului de prieteni, căci ei sunt ca niște gărzi de corp și de suflet, care te ajută să rămâi în picioare. Chiar dacă bat vânturi, chiar dacă vin furtuni, știi că prietenii de lângă tine te vor sprijini mereu.
În ultima perioadă se observă în mijlocul lumii o creștere a stărilor de tristețe, mâhnire, dezamăgire, deznădejde. Foarte curios și foarte dezastruos este faptul că aceste stări încep să prindă tot mai multe suflete tinere. Nu există o contradicție mai mare decât să fii tânăr și să fii trist, precum nu este contradicție mai mare între a fi creștin și a fi trist. Această tristețe, cu diferitele ei forme, cuprinde pe mulți dintre cei de vârsta voastră, uneori cu deznodăminte tragice, definitive, prin luarea zilelor într-o formă sau alta. Să vă dăruiască Dumnezeu să deveniți și să rămâneți oameni ai bucuriei, să găsiți fericirea într-o clipă de rugăciune, într-un ceas de lectură, într-un pelerinaj, într-o prietenie curată, într-o companie binecuvântată, într-o întâlnire cu alți tineri sau tabără. Este imposibil să nu vezi că omul poate fi și tânăr, și entuziast, și credincios, bucurându-se de cele ce a binecuvântat Dumnezeu – prieteni, familie, slujiri diferite în societate.
Voi, tinerii, şi cei asemenea vouă, sunteţi aluatul care dospeşte toată frământătura, sunteţi lumina care nu trebuie să se stingă. E bine să vă păstraţi entuziasmul pe care îl aveţi şi să îl trăiţi în legătură cu Biserica. Voi sunteţi chemaţi să nu fiţi singuri, ci împreună cu ceilalţi, pentru a constitui aluatul care dospeşte frământătura celor din jur. Aceasta o faceţi dând mărturie prin viaţa creştină pe care încercaţi să o trăiţi, dând mărturie bucuriile trăite în Biserică. Vă îndemn ca în şcoala pe care o urmaţi să vă pregătiţi bine. Aceasta pentru că ţara, Biserica, lumea şi Cerul au nevoie de oameni curaţi şi bine pregătiţi. Veţi ajunge să lucraţi în diferite domenii ale societăţii. Pregătiţi-vă bine, pentru ca acolo unde sunteţi să arătaţi că aveţi o legătură cu Dumnezeu.
Copilul meu are complexe de inferioritate. Ce-i de făcut?
Mama – „candela aprinsă” din viața copilului
Realizat deCitește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro