21 septembrie – Ziua Mondială pentru combaterea bolii Alzheimer

Interviu

21 septembrie – Ziua Mondială pentru combaterea bolii Alzheimer

    • 21 septembrie – Ziua Mondială pentru combaterea bolii Alzheimer
      Foto: freepik.com

      Foto: freepik.com

Ziua mondială pentru combaterea bolii Alzheimer (World Alzheimer’s Day) este marcată, la nivel mondial, pe 21 septembrie. Lansată de către Federaţia internaţională pentru Alzheimer, în 1994, cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Ziua mondială pentru combaterea bolii Alzheimer este motivată de necesitatea de a face cunoscută această boală, pentru a opri stigmatizarea persoanelor afectate de ea. Despre această boală vorbim cu doamna doctor Nicoleta Dimitriu, medic primar medicină de familie și manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Ce este boala Alzheimer? Cum se manifestă?

Boala Alzheimer este o afecțiune neurodegenerativă, lent progresivă, ireversibilă, caracterizată printr-o deteriorare cognitivă globală. Este numele unei boli a creierului care are ca principală caracteristică distrugerea treptată a memoriei, a capacităţii de a gândi şi de a folosi limbajul, cu afectarea progresivă a funcţionării în viaţă de zi cu zi, mergând până la pierderea capacităţii de a face chiar şi cele mai simple lucruri.

Care sunt simptomele bolii Alzheimer? Putem recunoaște din timp că boala începe să se instaleze?

În mod frecvent, o persoană cu boala Alzheimer prezintă ca prim simptom, în stadiile incipiente ale afecțiunii, dificultatea de a-și aminti conversații, evenimente și acțiuni recent efectuate sau de memorare ale informațiilor nou achiziționate (adică vorbim de pierderea memoriei recente). Odată cu progresul bolii, apar alte simptome: dezorientare în timp și spațiu, tulburări ale dispoziției și comportamnet (depresie, apatie sau agresivitate), atacuri de panică nejustificate, dificultăți de vorbire, deglutiție și de menținere a posturii în sezut.

Trebuie să mai știți că anumite abilități dobândite pe parcursul vieții cum sunt cititul, cântatul, dansatul, desenatul, memoria îndepărtată, se mențin până în ultimele faze ale bolii, asta pentru că sunt controlate de zone ale creierului care sunt afectate mai târziu în evoluția demenței Alzheimer.

Care sunt cauzele care duc la instalarea acestei boli?

Pentru moment, cauza rămâne necunoscută, însă putem vorbi de o serie de factori de risc ce conduc la declanșarea acesteia: vârsta înaintată, istoricul familial, hipertensiunea arterială, diabetul, dislipidemia, obezitatea, traumatismele cranio-cerebrale, sindromul Down, expunerea la anumite substanțe toxice și radiații, chiar și educația precară.

Femeile sau bărbații, tinerii sau bătrânii – cine sunt cei mai afectați de aceasta boală?

Boala poate debuta oricând, însă în majoritatea cazurilor acest lucru se pretrece după vârsta de 65 de ani, raportul femei-bărbați fiind de aproximativ 2:1. Aproape 10 % dintre persoanele trecute de vârsta de 70 de ani prezintă tulburări de memorie semnificative, mai mult de jumătate dintre aceștia având drept cauză boala Alzheimer.

Putem vorbi de boală ereditară? Dacă bunica a avut boala Alzheimer, atunci înseamnă că și nepoții o pot avea?

Dacă cineva din rudele de sânge apropiate a avut boala Alzheimer, nu înseamnă neapărat că vor avea și ceilalți. Totuşi, oamenii de ştiinţă atrag atenţia că, în familiile în care sunt cazuri de Alzheimer cu debut timpuriu, adică înainte de 65 de ani, ar exista mutaţii genetice care transmit moştenitorilor o vulnerabilitate la boală, crescând probabilitatea ca aceştia să facă la rândul lor boala.

Cum se pune diagnosticul?

Diagnosticul de Alzheimer este în principal un diagnostic de excludere. Stabilirea acestuia necesită o evaluare medicală amănunțită care să cuprindă: o anamneză atentă, o examinare corectă a statusului mental, examinare clinică generală și neurologică, examen psihiatric și evaluare cognitivă, precum și analize de laborator și investigații imagistice. Examenele paraclinice sunt extrem de utile în excluderea altor cauze de demențe.

Există un tratament al acestei boli?

Din păcate, nu există un tratament care să permită vindecarea bolii, se găsesc însă mijloace terapeutice ce pot crește calitatea vieții și pot menține starea de activitate a persoanei. Un rol important îl joacă aici, controlul simptomelor secundare bolii Alzheimer, cum ar fi depresia, agitația, agresivitatea, halucinațiile, tulburările de somn. Trebuie avută mare grijă, tratate acestea, ca să nu amplifice boala principală.

Este o boală grea, după cum am aflat. Putem să o prevenim?

Se estimează că anumite atitudini ar putea contribui la reducerea riscului de apariție sau la încetinirea progresiei acestei afecțiuni: așa că este indicată activitatea fizică și intelectuală, implicarea socială, alături de consumul de fructe, legume, pește și uleiuri bogate în Omega 3, controlul factorilor de risc, respectarea orelor de somn – toate acestea ajută la prevenirea sau întârzierea instalării bolii.

Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, Nicolina 2, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).

Interviul în format AUDIO îl puteți asculta AICI!

Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: https://www.facebook.com/providenta/

Citește despre: