28 iulie – Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei – interviu despre hepatita C cu dr. Nicoleta Dimitriu, medic primar medicină de familie și manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența al MMB

Interviu

28 iulie – Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei – interviu despre hepatita C cu dr. Nicoleta Dimitriu, medic primar medicină de familie și manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența al MMB

    • 28 iulie – Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei – interviu despre hepatita C cu dr. Nicoleta Dimitriu, medic primar medicină de familie și manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența al MMB
      Foto: freepik.com

      Foto: freepik.com

Există cinci tulpini principale ale virusului hepatitei - A, B, C, D şi E. Cele de tip B si C sunt mai frecvente, ducând la 1,1 milioane de decese şi 3 milioane de noi infecţii anual. Astăzi, vrem să vorbim despre hepatita C cu doamna doctor Nicoleta Dimitriu, medic primar medicină de familie și manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei este marcată anual la data de 28 iulie cu scopul de a crește gradul de conştientizare privind hepatita virală, o inflamaţie a ficatului care provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul de ficat, indică site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), www.who.int.

Această zi a fost marcată pentru prima dată în 2008 la inițiativa Alianţei Mondiale pentru Hepatită (AMH), iar data de 28 iulie a fost aleasă şi în semn de omagiu adus profesorului Baruch Samuel Blumberg, laureat al Premiului Nobel, cel care a descoperit virusul hepatitei B. Există cinci tulpini principale ale virusului hepatitei - A, B, C, D şi E. Cele de tip B si C sunt mai frecvente, ducând la 1,1 milioane de decese şi 3 milioane de noi infecţii anual. Astăzi, vrem să vorbim despre hepatita C cu doamna doctor Nicoleta Dimitriu, medic primar medicină de familie și manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Ce este hepatita C?

Hepatita C este o boală produsă de un virus, care afectează ficatul. Variază de la îmbolnăvire ușoară, care durează câteva săptămâni, la îmbolnăvire severă, pe viață. Hepatita C este adeseori descrisă că infecție „acută” (care înseamnă infecție nouă) sau infecție “cronică” (infecție pe viață).

Care sunt simpromele hepatitei C?

În cele mai multe cazuri, hepatita C avansează fără manifestări clinice. Simptomele pentru hepatita C sunt ușor de confundat cu alte viroze. Totuși, hepatita de tip C poate da semnale de alarmă în anumite situații.

Pacientul cu hepatită cronică are următoarele simptome: obosește repede, slăbește (scade în greutate), prezintă subfebrilitate, scăderea capacității de muncă, scăderea apetitului și disconfort în abdomen (balonare, se satură repede în timpul mesei), icter (îngălbenirea pielii, ochilor), dureri musculare, dureri în articulații, erupții cutanate, alergii.

Care sunt cauzele care duc la declanșarea hepatitei C?

Cel mai frecvent, hepatita cronică se dezvoltă în urma acțiunii îndelungate a virusurilor hepatice (A, B, C, D), alcoolului, medicamentelor, precum și unor mecanisme autoimune. Uneori, cauza hepatitei cronice nu poate fi depistată.

Ce se întâmplă dacă nu este depistată și tratată la timp? Ce complicații pot să apară?

Poate să apară ciroza hepatică, se întâmplă asta la 20% din persoanele care suferă de hepatita C. O altă complicație este cancerul hepatocelular.

Despre măsurile de prevenție, ce se puteți spune?

Actualmente, hepatita C nu are o formă eficace de profilaxie, mai mult decât aceea de a vă proteja de căile de transmitere. Așa că nu folosiți periuțe de dinți, lame de bărbierit sau alte articole personale, care ar putea avea sânge pe ele.

Cum se transmite infecția cu virusul hepatic C?

Căile de transmitere sunt de cele mai multe ori imprevizibile. Totuși, modalitatea de transmitere a hepatitei C poate fi:

  • Percutană (prin administrarea intravenoasă a medicamentelor și drogurilor cu instrumentar medical nesteril, prin tatuaje, piercing, acupunctură, prin manopere chirurgicale, stomatologice, în caz de transplant de organe și țesuturi);
  • Transmiterea prin sânge;
  • De la mama la făt;
  • Contact sexual neprotejat.

Un sfat final, vă rugăm!

Spitalul Providența a implementat un program de screening pentru hepatitele B și C, așa că invit toate persoanele interesate să participle la acest program.

Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, Nicolina 2, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).

Interviul în format AUDIO îl puteți asculta AICI!

Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: https://www.facebook.com/providenta/

Citește despre: