Alimente permise și nepermise în boala celiacă
Boala celiacă sau intoleranța la gluten determină un răspuns al sistemului imunitar care duce la deteriorarea cililor din intestinul subțire, care, în mod normal, absorb nutrienții din alimente.
Balonarea, flatulența, durerile abdominale, oboseala, durerile frecvente de cap, migrenele, hipoglicemia, anemia sau diareea sunt primele simptome care trebuie să vă trimită la medicul specialist dacă apar după ce ați mâncat alimente care conțin gluten.
Odată declanșată, boala celiacă, dacă este lăsată netratată, poate cauza malnutriție, anemie, osteoporoză, tulburări de creștere în cazul copiilor, tulburări comportamentale, diabet zaharat sau artrită reumatoidă.
Pentru a stopa agravarea bolii, trebuie să excludeți definitiv din alimentația dumneavoastră alimentele care conțin:
- grâu
- secară
- ovăz
- tărâțea de orice fel
- graham
- făina de cartofi
- germenii de grâu
- fructele uscate
- amidon
- cous-cous
- muesli
- spelta.
În schimb, puteți consuma:
- quinoa
- hrișcă
- mei
- porumb
- paste din orez
- fructe proaspete
- nuci
- orez
- castane
- roșcove
- tapioca
- susan
- manioc
- amaranth
- sorg
- legume
- verdeață.
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
De ce este bine să mâncăm nuci caju
18 noiembrie – Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro