Monahul Damaschin Grigoriatul – profil biografic

Documentar

Monahul Damaschin Grigoriatul – profil biografic

    • Monahul Damaschin Grigoriatul – profil biografic
      Foto: ziarullumina.ro

      Foto: ziarullumina.ro

Părintele Damaschin este ucenic al părintelui Gheorghe Kapsanis († 8 iunie 2014), fost profesor de teologie la Universitatea din Atena care a păstorit obștea Mănăstirii Grigoriu, precum și un pionier în misiunile ortodoxe în țările din Africa.

Este unul dintre puţinii părinţi greci athoniţi cunoscători de limba română. A învăţat singur limba română, traducând mai apoi în greacă cărţi ale Părinţilor Cleopa Ilie, Paisie Olaru, Arsenie Boca, Dometie Manolache, Arsenie Papacioc, Iachint Unciuleac, Petroniu Tănase sau Sfântul Ioan Iacob Hozevitul. În anul 1977 l-a însoţit pe părinte Cleopa de la Sihăstria în pelerinajul în Sfântul Munte Athos.

Părintele Damaschin este cunoscut şi pentru misiunea ortodoxă în Africa. De mai bine de douăzeci de ani părintele merge câte jumătate de an în Congo, Burundi sau Rwanda. În restul timpului este la mănăstirea de metanie, tălmăcind în swahili cărţi duhovniceşti şi de cult. De asemenea, părintele cutreieră lumea largă în încercarea de aduna bani pentru ridicarea de biserici, baptisterii, şcoli sau spitale în Africa.

Legătura Părintelui Damaschin cu ţara noastră este una strânsă. A învăţat, în doar jumatate de an, să ne vorbească limba şi a tradus în greacă zeci de cărţi din spiritualitatea ortodoxă românească. A făcut trei lungi pelerinaje la mănăstirile noastre, (primul în 1984) și i-a întâlnit pe Părinţii Paisie Olaru şi Dumitru Stăniloae.

Citește despre: